Descoperire de ultimă oră. Testul care durează doar 30 de secunde și îți spune cât de mult vei trăi
Longevitatea ar putea fi estimată cu ajutorul unui test foarte simplu. Un studiu din 2012 publicat de Societatea Europeană de Cardiologie a constatat o corelație între scorul SRT și durata de viață a oamenilor.
Longevitatea ar putea fi estimată cu ajutorul unui test foarte simplu, explică Dr. Natalie Azar, colaborator medical al NBC News. În cadrul emisiunii „Today” a explicat că un test simplu poate dezvălui probabilitatea că o persoană cu vârstă cuprinsă între 51 și 80 de ani să moară în viitorul apropiat.
Testul care stabilește longevitatea
Treci din picioare la poziția așezat cu picioarele încrucișate, apoi revii la poziția în picioare, fără a folosi alte părți ale corpului în afară de picioare și de partea centrală pentru te ridică și coborî. Testul măsoară mai mulți factori de longevitate, inclusiv sănătatea inimii, echilibrul, agilitatea, rezistență și flexibilitatea nucleului și a picioarelor.
Începe testul cu un punctaj de 10 și scade puncte în timp ce urci și coborî pentru următoarele acțiuni:
Mâna folosită pentru sprijin: -1 punct
Genunchi folosit pentru sprijin: -1 punct
Antebraț folosit pentru sprijin: -1 punct
O mâna pe genunchi sau pe coapsă: -1 punct.
Partea laterală a piciorului folosită pentru sprijin: -1 punct
„Opt puncte sau mai mult este ceea ce vrei să obții. Pe măsură ce îmbătrânim, ne petrecem timpul vorbind despre sănătatea cardiovasculară și despre condiția fizică aerobică, dar echilibrul, flexibilitatea și agilitatea sunt, de asemenea, foarte importante”, a subliniat medicul.
Un studiu din 2012 publicat de Societatea Europeană de Cardiologie a constatat o corelație între scorul SRT și durata de viață a oamenilor. A fost realizat pe 2002 persoane, dintre care 68% erau bărbați. Cercetarea a constatat că „condiția fizică musculo-scheletică, evaluată prin SRT, a fost un predictor semnificativ al mortalității la subiecții în vârstă de 51-80 de ani”.
Cei care au obținut cele mai mici scoruri, de la 0 la 3, au avut șanse de până la 6 ori mai mari de a muri decât cei care au obținut cele mai mari scoruri (de la 8 la 10). Aproximativ 40% dintre cei din intervalul 0-3 au murit în cei 11 ani de la studiu.„Studiul a constatat că, atunci când scorul era mai mic, existau de șapte ori mai multe șanse că persoană să moară în următorii șase ani”, explică Dr. Natalie Azar.
Testul este estimativ
Deși poate să ofere câteva indicații prețioase despre starea de sănătate a persoanelor cu vârstă de peste 51 de ani, acest test nu prezice cu acuratețe cât va trăi cineva. De altfel, nu s-a inventat încă un astfel de instrument.
„Fragilitatea, forță, masă musculară, performanță fizică – toate aceste lucruri sunt corelate cu mortalitatea, dar aș avertiza pe toată lumea că o corelație nu înseamnă cauzalitate”, explică Dr. Greg Hartley, specialist clinic certificat în geriatrie și profesor asociat la Universitatea din Miami.
Poți face acest test pentru a verifică mobilitatea, echilibrul și starea articulațiilor și să iei măsuri pentru îmbunătățirea acestora.