De ce primesc copiii neascultători nuielușa lui Moș Nicolae. Cum a apărut această tradiție
Copiii ascultători primesc de toate, dar în speciale dulciuri și fructe, în schimb, cei neascultători vor trebui să se mulțumească doar cu Nuielușa lui Moș Nicolae.
Moș Nicolae, sau Sfântul Nicolae, s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei din Asia. De mic copil, Sfântul Nicolae (în limba greaca înseamnă biruitor de popor) uimea cu minunile făcute, dovedindu-se un ales a lui Dumnezeu.
După moartea părinților săi, Nicolae și-a împărțit toată averea săracilor și a ctitorit mănăstirea Sionului aflată lângă Mira, capitala Lichiei. Ultima parte a vieții sale și-a petrecut-o la lăcașul de cult pe care l-a ctitorit. Tot acolo a și fost înmormântat în anul 352, pe 6 decembrie.
Opt ani mai tâziu, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică ce purta hramul Sfântului Nicolae. Vestea că din mormântul său izvorăște mir s-a împrăștiat repede, iar oamenii din întreaga lume au mers în pelerinaj, vindecându-se de boli incurabile și având parte de tot felul de minuni.
Legenda lui Moș Nicolae
Legenda nuielușei lui Moș Nicolae este cunoscută în întreaga lume și provine de la o faptă a Sfântului Nicolae în timpul vieții sale. Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. Astfel a luat naștere tradiția că celor neascultători Moș Nicolae nu le aduce daruri în ghete ci o nuielușă din ram de măr.
Nuielușa lui Moș Nicolae are însă și un aspect pozitiv. Dacă este pusă în apă și până la Crăciun va înflori, înseamnă că Sfântul l-a iertat. În schimb dacă nu înflorește, atunci supărarea lui Moș Nicolae este mult prea mare.
Potrivit tradiției, Sfântul Niciolae a a ajutat trei fete sărace din orașul în care locuia, aducându-le noaptea o pungă de galbeni, drept zestre, în timp ce fetele dormeau. Ele locuiau într-o casă foarte sărăcăcioasă, iar tatăl lor se gândea să-și vândă fiicele pentru a se îmbogăți.
Deși l-au rugat cu lacrimi pe tatăl lor să nu facă acest lucru, bărbatul nu s-a lăsat înduplecat. Auzind despre această nenorocire care se petrecea în orașul său, Sfântul Nicolae a mers noaptea, pe furiș, și a aruncat o pungă cu galbeni în camera fetei celei mari. Astfel fata a reușit să se mărite foarte repede. La fel a procedat Moș Nicolae și cu celelalte două surori în următorii doi ani și toate trei s-au măritat cu zestrea de la Sfântul Nicolae.
Minuni săvârșite de Sfântul Nicolae
Creștinii știu că dacă se roagă cu credință la Sfântul Nicolae, acesta le va îndeplini dorințele. El este cunoscut ca fiind un mare făcător de minuni inclusiv în timpul vieții sale. Printre minunile săvârșite se numără învierea unui corăbier căzut de pe catarg, oprirea furtunii de pe mare prin post și rugăciune și vindecarea multor boli incurabile.
Rugăciune către Sfântul Nicolae. Este extrem de puternică și te va ajuta
„O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.
Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.”