MENIU

Cum deosebim castanele COMESTIBILE de cele SĂLBATICE? Atenție, nu toate sunt bune de mâncat!

A început sezonul castanelor și, ca de obicei în această perioadă a anului, reapare discuția despre castanele comestibile. Cel mai important este să știți că fructele pe care le găsim pe aleile parcurilor sunt de regula NECOMESTIBILE, fiind vorba de variantă sălbatică.

Castanele sălbatice și cele comestibile pot fi deosebite prin câteva caracteristici cheie. Vorbim, în primul rând, despre formă și mărime.

Castanele sălbatice, cele pe care le întâlnim în cele mai multe parcuri și pe alei, sunt mai mari, rotunde și fără codiță, în timp ce varianta comestibilă este mai mică și cu o formă mai alungită.

Un indiciu suplimentar care ne ajută să facem diferența este învelișul țepos. La castanele sălbatice țepii sunt mai rari și mai mici, iar la cele comestibile sunt mai numeroși și mai subțiri.

Toate aceste indicii de recunoaștere trebuie cunoscute foarte bine, deoarece sortimentul sălbatic este TOXIC. De aceea, la fel ca în cazul ciupercilor, dacă nu sunteți sigu

În România, orașul Baia Mae este renumit pentru castanii comestibili, prepararea fructului de toamnă fiind de decenii o adevărată tradiție locală.

 

Mai multe articole despre: