MENIU

Cum ar fi viața ta afectată dacă Pământul s-ar roti invers în jurul axei sale

Viața pe Pământ este susținută de o serie de factori naturali. Unul dintre ei este rotația în jurul propriei axe, care determină alternanța zilelor și a nopților, dar și alte fenomene pe planetă. Cum crezi că ai fi afectat dacă s-ar schimba sensul de rotație?

În ce sens se învârte Pământul în jurul propriei axe

Mai întâi, să stabilim care este sensul actual al rotației în jurul axei. Oamenii de știință estimează că Pământul a început să se formeze în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Din momentul în care a devenit o planetă, aceasta s-a rotit întotdeauna în jurul axei sale în sens invers acelor de ceasornic.

Cercetătorii susțin, potrivit Teoriei Big Bang, că Pământul se rotește astfel în jurul propriei axe pentru că în acest sens s-a format întregul sistem solar din Calea Lactee. Venus și Uranus sunt singurele excepții de la regulă, care se învârt în sensul acelor de ceasornic.

În mod normal, Pământul nu și-ar putea schimba sensul rotației decât în urma unui cataclism, cum ar fi impactul cu o planetă. În acest caz, viața pe planeta noastră ar dispărea cel mai probabil complet. Să presupunem, însă, că Pământul n-ar fi lovit de nimic, ci ar începe, pur și simplu, să se rotească în sensul acelor de ceasornic.

Într-un astfel de scenariu ipotetic, viața ta n-ar fi afectată (la început). Este posibil să nici nu-ți dai seama, dacă nu se anunță în mass-media. Un lucru e sigur, totuși, n-ai să te întorci în timp, așa cum ai văzut în desenele animate.

Cum ar fi viața ta afectată

Cel mai vizibil efect al acestui fenomen ar fi că Soarele ar răsări și ar apune invers decât se întâmplă acum. Durata unei zile ar fi tot de 24 de ore, iar anotimpurile ar rămâne, în principiu, aceleași, de vreme ce ele sunt consecința mișcării de Revoluție a Pământului (adică rotația în jurul Soarelui).

Singura care va fi afectată de rotația inversă a planetei noastre în jurul propriei axe ar fi clima. Direcția vânturilor și a curenților atmosferici, denumită Forța Coriolis, ar fi complet dată peste cap. Forța Coriolis este direct influențată de rotația Pământului.

Odată cu schimbarea climei pe glob, se schimbă și habitatele naturale. Regiunile care azi sunt acoperite de păduri luxuriante și izvoare, ar putea deveni deșertice în timp, iar acolo unde este deșert, vremea rece și umedă ar favoriza creșterea plantelor și diversificarea vieții.

Chiar și curenții oceanici ar fi afectați de acest fenomen ipotetic, iar din cauza lor, Nordul Americii și Europa ar putea intra într-o nouă eră glaciară.

Modificarea habitatelor afectează drastic agricultura, omenirea s-ar confrunta astfel cu foamete, ar apărea conflicte interstatale, economia globală s-ar prăbuși și, în cele din urmă, și tu vei fi afectat de problemele de mediu.

Mai multe articole despre:
pământ Terra planete curiozităţi