Cel mai mare mister al Italiei: de ce Turnul din Pisa nu a picat până acum?
Timp de aproape 1.000 de ani, Turnul din Pisa a rezistat la multe cutremure, Mussolini şi alte încercări de îndreptare. Un nou studiu ne arată care este motivul pentru care Turnul din Pisa a supraviețuit atât de mult timp. Misterul Turnului din Pisa a fost elucidat de o echipă formată din 16 ingineri condusă de profesorul Camillo Nuti de la Roma Tre University.
Astfel, după ce aceștia au studiat informațiile seismice, geotehnice și structurale, au concluzionat că supraviețuirea Turnului se datorează fenomenului cunoscut ca interacțiune dinamică sol-structură (IDSS).
De ce nu s-a prăbușit până acum Turnul din Pisa
Mai multe cutremure puternice au lovit Italia de la construcţia turnului în 1173, a căror existenţă se cunoaşte din diferite cronici chiar de pe vremea Sfântului Imperiu Roman. Totuşi, niciunul dintre aceste evenimente nu au dus la schimbarea axei Turnului din Pisa.
Sepecialiștii cred că Turnul din Pisa stă încă „în picioare", datorită înălțimei considerabile și a rigidității, combinate cu solul moale din fundație, care conduc la modificarea substanțială a caracteristicilor vibraționale ale structurii.
Astfel, Turnul nu rezonează cu mișcările produse de undele cutremurelor, iar asta a
fost cheia supraviețuirii acestuia. Combinația unică a caracteristicilor face ca Turnul să dețină un record al efectelor IDSS.
„În mod ironic, acelaşi sol care a cauzat instabilitate şi a dus turnul în punctul prăbuşirii, are meritul de a ajuta construcţia să supravieţuiască evenimentelor seismice", a precizat inginerul George Mylonkanis, unul dintre membrii echipei de cercetare de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie
Lucrurile pe care nu le știai despre Turnul din Pisa
Turnul din Pisa este cel mai mic turn (în înălțime) cu faimă mondială. Are o înălțime de 55,86 metri de la sol în partea mai joasă și 56,67 în partea înată. Turnul are 296 sau 294 de trepte – sunt două trepte mai puțin pe scara din nord și șapte etaje. Greutatea lui: 14700 tone;
Construcția turnului a început în 1173, iar primii cinci ani nu a fost înclinat. În 1178, când s-a ajuns la cel de-al treilea etaj a început să se încline;
Construția a fost oprită pentru 100 de ani, sperându-se ca solul să se stabilizeze.