MENIU

Ce nu ştiai despre iubire: 10 adevăruri ştiinţifice

Iubirea, la fiecare vârstă

Dragostea este unul dintre cele mai importante sentimente pe care le traim, dar si unul dintre cele mai neintelese. Din motive biologice, dar si culturale, multi dintre noi considera ca avem nevoie de o relatie de lunga durata pentru a fi impliniti. Totusi, iubirea nu este ceva exterior, ci izvoraste din noi si depinde in totalitate de deschiderea noastra sufleteasca. Pentru ca, de multe ori, dragostea ne ofera fericire, dar si confuzie, oamenii de stiinta au studiat acest sentiment complex si au reusit sa puna la punct cateva adevaruri stiintifice legate de el.

1. Iubirea este diferita de pasiune sau de dorinta fizica

Desi atractia fizica este o parte importanta a iubirii pentru cei mai multi dintre noi, dragostea este diferita de dorinta sexuala. De aceea, aventurile de o noapte nu conduc la o relatie pe termen lung. Studiile au aratat, prin scanarea unui numar mare de creiere, ca dorinta fizica se manifesta in zona creierului atribuite perechii motivatie-recompensa, in vreme ce luminitele dragostei aprind acele zone ale creierului asociate cu grija si empatia.

2. Dragostea este atat o emotie de moment, cat si o stare mentala de lunga durata

Noile cercetari arata ca simti iubirea de moment ca o stare de comuniune sau ca o conexiune puternica. Doua inimi bat impreuna precum una singura - nu exista degeaba aceasta vorba. Pe de alta parte, dragostea poate fi o stare emotionala si mentala in care simtim o grija profunda fata de binele celuilalt si ne simtim motivati sa il ajutam sa treaca peste suferinta.

3. Relatiile de durata necesita mult efort

O analiza a mai multor studii despre relatiile de lunga durata a scos la lumina o serie de comportamente comune in randul celor care raman impreuna mult timp sau poate chiar o viata. Printre acestea, a reiesit faptul ca partenerii se gandesc intr-un mod pozitiv unul la celalalt cand nu sunt impreuna, se sustin reciproc in ceea ce priveste dezvoltarea personala si au impreuna activitati care ii ajuta sa evolueze. Asadar, o relatie trebuie hranita mereu!

4. Ne putem creste capacitatea emotionala

Suna bine, nu? Studiile facute asupra calugarilor budisti au aratat ca practicile meditative de mindfulness si compasiune pot conduce la cresterea capacitatii emotionale in doar cateva luni. Acesti calugari, care practica meditatia, au un ritm diferit al undelor alpha din creier, fata de oamenii obisnuiti. Meditatia si practicarea compasiunii pot creste nivelul empatiei, scazand, in acelasi timp, centrii din creier asociati cu frica.

5. Dragostea nu este doar in capul nostru

Numeroase cercetari realizate de-a lungul timpului au condus catre o idee care nu ne este straina: dragostea are legatura stransa cu bunastarea trupeasca. Singuratatea si lipsa interactiunii sociale au fost asociate cu o viata mai scurta, in aceeasi masura ca si fumatul.

Vezi mai multe pe Divahair.ro.