Calitatea somnului este influențată de teperatura pe care o ai în cameră. Cum știi că ai setat-o corect? Sfaturi practice
Să dormi într-o cameră în care este prea cald sau prea rece poate afecta serios odihna de peste noapte, iar efectele vor fi cu siguranță resimțite a doua zi. De aceea, setarea unei temperaturi potrivite, împreună cu câteve obiceiuri sănătoase pe care să le punem în practic pot contribui la un somn odihnitor și un stil de viață ferit de probleme de sănătate, care vin pe fondul oboselii.
Ca regulă generală, psihologul somnului Michelle Drerup, PsyD, spune să menții în dormitor de la 15 până la 19 ° C. „Ar trebui să fie rece, întuneric și liniște pentru a îmbunătăți somnul.”
Cum influențează temperatura, calitatea somnului?
Cu toții am dormit cândva rău și ne-am trezit a doua zi simțindu-ne amețiți și cu dureri de cap, lenți și dormice să prindem un moment în care să ne putem odihni puțin.
Există mai mulți factori care pot contribui la tulburările de somn, unul fiind temperatura.
„Dacă dormitorul tău devine incomod fiindcă e prea cald sau prea rece, este mai probabil să te trezești”, spune dr. Drerup.
Cel mai bun alimente pe care să-l consumi înainte de culcare. Vei avea un somn profund și odihnitor: care este motivul
Un studiu arată că expunerea prea mare la căldură sau la frig este direct legată de starea de veghe crescută și de scăderea somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) (etapa în care se visează). „Termoreglarea este foarte importantă pentru a rămâne în stadii de somn reparator, cu unde lente”, spune dr. Drerup. „Acestea sunt etapele în care ne odihnim cel mai mult.”
Când este clad
Când dormim, temperatura corpului nostru scade ca parte a procesului de inițiere a somnului, așa că s-ar putea să fie mai confortabil sub pături. Dar, dacă temperatura dormitorului tău este prea ridicată, sau este prea umed, sunt șanse să te simți mai neliniștit și să ai mai multe probleme în a adormi.
„Căldura este un perturbator uriaș pentru somnul REM”, spune dr. Drerup. Odată cu căldura camerei, temperatura corpului tău va crește și ea, anulând astfel complet procesul de inițiere a somnului.
Dacă temperatura dormitorului tău este peste 20 de grade, este prea cald.
Când este prea rece
Pe de altă parte, dormitul în frig are dezavantajele sale. Este posibil să nu te afecteze ciclurile de somn la fel de drastic precum dormitul la cald, dar poate duce la alte probleme de sănătate.
Cocktailul „fata somnoroasă”, rețeta care face furori pe TikTok. Chiar te ajută să adormi?
Când ne este frig, corpul nostru trece în modul „accelerat” pentru a încerca să ne încălzească , spune dr. Drerup. Vasele de sânge se îngustează, respirația devine superficială și pune o presiune suplimentară asupra sistemului nostru cardiovascular pentru a ne regla din nou temperatura corpului, adaugă ea.
Citește continuarea pe Click!Sănătate