Alimentul-remediu din bucătăria ta. Cum să consumi ceapa ca să fii ferit de răceli şi gripe
Ceapa este un aliment-remediu care ne ajută să ne menținem sănătatea. Leacurile pe bază de ceapă susţin imunitatea, fiind de folos şi pentru ameliorarea multor neplăceri care apar mai ales în sezonul rece, precum răceala şi gripa.
Cultivată de mii de ani, ceapa este valorificată ca aliment, dar şi ca remediu natural. Conţine diverşi compuşi, vitamine şi oligoelemente esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. Printre acestea, se numără: vitaminele A, B6, B9 şi C, magneziu, potasiu, calciu, seleniu, quercitină şi antocieni, scrie clicksanatate.ro.
Ceapa este, de asemenea, un remediu ideal pentru ameliorarea simptomelor infecţiilor respiratorii, precum şi pentru prevenirea acestora. În plus, are acţiune anticancerigenă, antiinflamatoare, antialergică, antiastmatică, antiinfecţioasă, ajută la menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi este antibiotic natural (inhibă E.coli şi stafilococul auriu).
Ceapa este şi sursă de prebiotice, necesare pentru menţinerea florei intestinale şi, implicit, a imunităţii.
Cum să consumi ceapa pentru a te proteja de boli
Vitamina C şi zincul, precum şi alţi nutrienţi din ceapă (quercitina), susţin sistemul imunitar, fiind adjuvante în simptome ale răcelilor şi gripei precum tusea şi febra. Pentru aceste beneficii, consumă cât mai des ceapă în salate sau îţi poţi pregăti următorul remediu! Curăţă o ceapă, pe care o tai în bucăţi mici. Pune apoi bucăţile într-un pahar cu apă şi lasă peste noapte, acoperit. Dimineaţa, ia câteva înghiţituri din această apă infuzată cu ceapă, iar restul îl consumi de-a lungul zilei.
Un alt leac este ceaiul de ceapă. Îl poţi prepara din 2 cepe curăţate de coajă, pe care le fierbi 10 minute într-un litru de apă. Laşi la infuzat un sfert de oră, după care filtrezi şi îl consumi cu sau fără miere.
Poţi consuma şi ceai din coji de ceapă, care are aceleaşi beneficii.
Macerat contra gripei
Pentru întărirea organismului contra gripei, dr. Jean Valnet, medic şi părinte al aromaterapiei, recomanda maceratul de ceapă. Acesta se prepară astfel: se taie 2 cepe şi se lasă câteva ore în 500 ml de apă plată. Se bea un pahar din acest macerat între mese şi unul înainte de culcare.
Sirop de ceapă alină durerile de gât
Unul dintre simptomele frecvente ale infecţiilor respiratorii sunt durerile de gât. Le poţi ameliora cu ajutorul siropului de ceapă. Remediul se prepară astfel: fierbi 10 minute 100 g de ceapă tocată în 200 ml de apă plată. Laşi la răcit, apoi adaugi 1 linguriţă cu miere. Pentru calmarea durerilor de gât, ia 4 până la 6 linguriţe din acest sirop pe zi, până observi îmbunătăţiri.
Scade mucozităţile
Infecţiile respiratorii sunt adesea însoţite de mucozităţi. Pentru fluidizarea şi eliminarea acestora, poţi încerca un remediu pe bază de ceapă şi miere. Amestecă într-un pahar cantităţi egale de suc de ceapă şi miere. Poţi lua zilnic 3 - 4 linguriţe din acest leac, inclusiv pentru a preveni răceala.
Combate tusea
Pentru a alina tusea, îţi poate aduce beneficii un leac pe care îl prepari acasă uşor. Taie o ceapă felii, pe care le pui într-un borcan cu capac. Le acoperi cu miere şi laşi până se obţine o consistenţă siropoasă. Apoi, iei 1-3 linguriţe pe zi în timpul episoadelor de tuse, până la calmarea acestora.
Desfundă nasul
Sub formă de infuzie, sirop sau macerat, ceapa ajută la desfundarea nasului. Inhalaţiile cu infuzie de ceapă au efect descongestionant al căilor respiratorii.
În perioadele în care eşti răcit şi ai nasul înfundat, poţi lăsa noaptea, lângă pat, o ceapă tăiată în două. Acest truc simplu te ajută să respiri mai bine în timp ce dormi.
Tinctura de ceapă ajută în digestie
Sebastian Kneipp, preot catolic german şi părinte al medicinei naturiste, recomanda tinctura de ceapă contra tulburărilor digestive şi flatulenţei. De asemenea, pentru că are acţiune antioxidantă, antiinfecţioasă, bactericidă şi fungicidă, tinctura de ceapă poate fi utilizată şi în afecţiunile respiratorii. Pentru a prepara tinctura, ai nevoie de o ceapă tăiată şi alcool sau ţuică. Peste ceapă se pune o cantitate egală de alcool şi se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară.