MENIU

Acest obicei scade colesterolul. Sfaturi utile de la specialiști

Nivelul ridicat al colesterolului este o preocupare comună pentru mulți dintre noi și este important să se facă eforturi pentru a-l reduce la niveluri sănătoase. Cu toate acestea, puțini știu că nu doar schimbarea alimentației duce la un nivel optim al colesterolului, ci și obiceiurile zilnice pe care le avem.

Medicul Mihaela Bilic explică cum să avem un colesterol scăzut

Medicul Mihaela Bilic explică faptul că nu contează doar nivelul total al colesterolului, ci și proporția între colesterolul "bun" și cel "rău". Colesterolul este o substanță esențială pentru organism, având diverse funcții importante, cum ar fi participarea la formarea hormonilor și a structurii celulare. Este important să se înțeleagă diferența între colesterolul "bun" (HDL) și cel "rău" (LDL), deoarece fiecare joacă un rol specific în metabolismul grăsimilor din organism.

Obiceiurile zilnice, precum practicarea regulată a exercițiilor fizice, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului, au un impact semnificativ asupra nivelului colesterolului din sânge. Aceste măsuri pot contribui la menținerea unei proporții sănătoase între HDL și LDL, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

Stil de viață sănătos pentru un colesterol scăzut

De asemenea, o dietă echilibrată, bogată în fibre și cu un aport adecvat de calciu, pește gras și fructe oleaginoase, poate avea un efect pozitiv asupra colesterolului. Este important să se reducă consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, deoarece acestea pot contribui la creșterea nivelului de colesterol "rău".

„Nu contează colesterolul total, important este să avem  HDL-ul mare!🤩
Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat.  
Există 2 tipuri de colesterol: 
👎LDL sau colesterol “rău”, o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită “cărăușul de aprovizionare ”; ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor.  
👍🏻HDL sau colesterol “bun”, o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare ).

🆘Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40 mg/dl).
Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5 . Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cat creșterea celui  de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului !🆗

Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt.   Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sînge este de numai 10%. Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.
O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras  si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului.  Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool  și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sînge indiferent de alimentație!”, a explicat medicul Mihaela Bilic.

Menținerea unui stil de viață sănătos și adoptarea unor obiceiuri zilnice care promovează sănătatea cardiovasculară pot duce la scăderea colesterolului și reducerea riscului de afecțiuni grave. Este esențial să se acorde atenție nu doar alimentației, ci și altor aspecte ale vieții cotidiene pentru menținerea unei stări optime de sănătate.