MENIU

Motivarea condamnării lui Radu Mazare din dosarul Polaris: „Sume nejustificat de mari”

Motivarea condamnării lui Radu Mazare

A fost publicată motivarea condamnării lui Radu Mazare. Instanța a anonimizat numele inculpaților.

„Instanţa de control judiciar constată că nu există probe care să lege încheierea contractelor de publicitate de câştigarea licitaţiei sau care să demonstreze existenţa unei înţelegeri prealabile între inculpaţii C. (Eduard Martin – n.r.) şi A. (Radu Mazăre – n.r), intermediată, eventual, de inculpatul B. (Sorin Strutinsky – n.r.), iar simpla împrejurarea că în celelalte două cazuri acesta a fost modul în care mita a fost pretinsă şi primită este total insuficientă pentru a trage aceeaşi concluzie şi cu privire la această faptă.

Un mod identic de operare poate constitui doar un simplu indiciu care să determine declanşarea unor cercetări cu privire la fapte, însă nu poate fundamenta trimiterea în judecată, sau, mai mult, pronunţarea unei soluţii de condamnare.

Reţinând aşadar că doar invocarea unui modus operandi nu este suficientă pentru a dovedi existenţa înţelegerii dintre inculpaţi, Înalta Curte, Completul de 5 judecători, va examina în continuare şi celelalte argumente referitoare de caracterul fictiv al contractelor, acestea constituind, de altfel, elementul central al concluziei de vinovăţie a inculpaţilor”, au arătat judecătorii, potrivit G4media.

„În raport de probele noi administrate în cursul cercetării judecătoreşti în apel, Înalta Curte, Completul de 5 judecători, constată că susţinerea privind fictivitarea relaţiei contractuale dintre S.C. D. S.R.L. (Polaris Holding SRL – n.r.) şi S.C. M. S.R.L. (Soti Cable Neptun SRL, operatorul postului Neptun TV – n.r.) nu poate fi reţinută.

Este însă de precizat faptul că, în condiţiile în care s-ar fi dovedit existenţa unei înţelegeri prealabile între inculpaţi, în sensul unei condiţionări a câştigării licitaţiei publice organizată de primăria municipiului Constanţa de încheierea acestor contracte, împrejurarea că publicitatea s-a prestat efectiv ar fi fost total lipsită de relevanţă, întrucât, în sine, încheierea contratelor de publicitate în atare circumstanţe avea natura unui folos necuvenit”, a arătat instanța.

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a fost condamnat pe 3 februarie 2022 de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul ”Polaris” pentru luare de mită. În primă instanță, el fusese condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare. Și afaceristul local Sorin Strutinsky a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dar acesta este fugit din țară.

Dosarul a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie la începutul lunii decembrie, în anul 2015. Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Mazăre mai are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, primită în luna februarie 2019.

Mai multe articole despre:
mazare motivare condamnare polaris