Judecătorul CCR care a rămas fără un drept chiar de „Ziua Drepturilor Omului”
Plenul CSM a decis în şedinţa de marţi, 10 decembrie, după o serie de amânări pe această temă, să îi refuze judecătorului constituţional Gheorghe Stan un drept prevăzut de lege. Mai exact, cu majoritate de voturi, CSM a decis să refuze rezervarea unui loc la SIIJ pentru fostul procuror.
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii domnului STAN GHEORGHE referitoare la rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României. (majoritate: 5 voturi pentru Admitere; 1 vot pentru Admitere la altă unitate de parchet; 9 voturi pentru Respingere)", se arată în soluţia dată de CSM.
Dreptul de rezervare a locului este prevăzut de Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
"Art.69. - (1) După încetarea mandatului ca urmare a expirării perioadei pentru care el a fost acordat, judecătorul are dreptul să revină în postul ocupat anterior, dacă numirea sa la Curtea Constituţională s-a făcut cu condiţia rezervării acestuia.
(2) În cazul în care judecătorul ocupa un post de magistrat, rezervarea postului este obligatorie.
(3) În perioada cât este rezervat, postul prevăzut la alin.(1) şi (2) poate fi ocupat numai prin contract de muncă pe durată determinată.
(4) După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen."
Dreptul este prevăzut şi de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la art. 33, alin. (15): "Judecătorii Curţii Constituţionale care, la data numirii, aveau funcţia de judecător sau de procuror au dreptul, la încetarea mandatului, să revină la postul deţinut anterior."