MENIU

Florin Secureanu, condamnat la 11 ani de închisoare cu executare în dosarul de delapidare de la Spitalul Malaxa

<p>Fostul director al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu</p>

Decizia este în primă instanță și a fost finalizată după 7 ani de la trimiterea în judecată și după 22 de amânări într-un sigur an.

Florin Secureanu este inculpat în două dosare care privesc activitatea lui ca manager al Spitalului Malaxa din București. În primul, în care este acuzat că a delapidat spitalul, prima sentință a venit abia azi, 15 noiembrie, când Tribunalul București a decis să îl condamne la 11 ani de închisoare, după ce judecătorul a amânat de 22 de ori pronunțarea. În cel de-al doilea dosar, în care este acuzat, printre altele, și-a ridicat vila pe banii spitalului, fusese condamnat în 2023.

Completul Specializat Corupție 29 din cadrul Tribunalului București a hotărât, pe 15 noiembrie 2024, ca Florin Secureanu să fie condamnat la 11 ani de închisoare pentru delapidare în formă continuată, delapidare cu consecințe deosebit de grave și luare de mită în formă continuată. Decizia nu este definitivă.

 

Dacă aceasta va rămâne definitivă, acestuia i se va deduce din pedeapsă anul petrecut în arest.

Ceilalți doi inculpați, Cristian Ioniță și Mihai Mesner, au fost condamnați la 4 ani și 6 luni pentru spălare de bani, respectiv 8 ani de închisoare pentru complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și spălare de bani.

Decizia a fost luată după ce judecătorul a amânat de 22 ori pronunțarea din decembrie 2023 încoace. Decizia nu este definitivă.

 

Conform ultimelor date de pe portalul instanțelor, Secureanu se află încarcerat la Penitenciarul Giurgiu.

Tribunalul București a luat decizia la exact 8 ani după ce o investigație de presă arăta că Florin Secureanu scotea bani cash din Spitalul Malaxa, aflat în subordinea Primăriei București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB).

Ziariștii arătau atunci că ștampila firmei-fantomă, dizolvată la momentul investigației, era ținută într-un sertar, iar facturile erau pur și simplu fabricate.

 

Apoi, Florin Secureanu masca plățile pentru bijuteriile iubitei sale, viitoare soție – Eugenia Chiriac, cunoscută drept „Vrăbi” – prin contracte de curățat instrumentar.

Secureanu a fost reținut de DNA în decembrie 2016 și a stat mai bine de jumătate de an în arest preventiv. S-a deschis un dosar în care 7 inculpați, angajați ai spitalului ori administratori de firme, și-au recunoscut vina și au primit, în total, peste 15 ani de închisoare în 2017.

Secureanu și alți trei inculpați nu au recunoscut acuzațiile procurorilor. Cazul lor a fost disjuns într-un alt dosar, numerotat 3252/3/2018, cel de față.

În acesta, judecătorul Vlad Andriescu a avut nevoie de aproximativ 100 termene de judecată pentru a lua decizia în primă instanță.

 

Prima condamnare, în 2023. Definitivă

În urmă cu un an, pe 8 mai 2023, Florin Secureanu a fost condamnat definitiv la 3 ani și 8 luni de închisoare într-un al doilea dosar.

În acesta era acuzat că și-a construit o vilă în nordul Bucureștiului cu resursele spitalului și că a operat-o pe mătușa actualei sale soții la o clinică privată, pe banii spitalului public Malaxa.

Prima condamnare a fost definitivă. În 2024, Secureanu a recurs la căi extraordinare de atac. Pe 10 ianuarie 2024, Curtea de Apel București a respins contestația sa în anulare.