MENIU

Ziua Muncii, între ciocniri la Istanbul şi defilări patriotice la Moscova

Proteste violente la IStanbul de 1 mai

Ziua Muncii, sărbătorită joi în lumea întreagă, a degenerat în confruntări la Istanbul, unde ciocniri au avut loc între manifestanţi şi forţele de ordine, în timp ce tradiţia sovietică a fost reînviată la Moscova, cu defilări de amploare în Piaţa Roşie, relatează AFP.

"Ziua Internaţională a Muncii", sărbătorită în numeroase ţări, comemorează în fiecare an la data de 1 mai, începând din anul 1889, victimele grevei generale din Chicago.

La Istanbul, poliţia a făcut uz de tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a împiedica sute de manifestanţi să se adune în Piaţa Taksim, un loc simbol al mişcării de contestare a Guvernului turc declarat zonă interzisă de autorităţile ţării.

Ciocniri între forţele de ordine şi grupuri de manifestanţi, majoritatea membri ai partidelor de extremă stânga, au avut loc pe parcursul întregii zile, soldându-se cu 90 de răniţi şi 142 de reţineri, potrivit guvernatorului Istanbulului.
Incidente au avut loc şi la Ankara, unde sute de manifestanţi au fost dispersaţi de poliţie.

- 1 Mai patriotic la Moscova

La Moscova, pentru prima dată de la 1991, peste 100.000 de persoane au defilat în Piaţa Roşie cu ocazia Zilei Muncii, reînnoind tradiţia sovietică în plin val de patriotism, exacerbat de criza ucraineană, care a dus la alipirea Crimeei la Rusia, după un referendum considerat ilegal de autorităţile de la Kiev şi comunitatea internaţională.
"Sunt mândru de ţara mea", "Putin are dreptate", se putea citi pe pancartele arborate în mijlocul drapelelor ruseşti şi al baloanelor albe, albastre şi roşii (culorile drapelului naţional), a constatat un jurnalist al AFP.
Potrivit liderului Federaţiei sindicatelor din Rusia, Mihail Şmakov, peste două milioane de persoane au participat la defilările organizate de 1 Mai în toată ţara.

În schimb, la Kiev, mobilizarea a fost slabă. Între două şi trei de persoane s-au reunit pentru a scanda sloganuri în favoarea unităţii Ucrainei.

- Europenii au manifestat împotriva austerităţii

În Europa, unde reluarea creşterii economice rămâne timidă după patru ani de la începutul crizei datoriilor, manifestaţiile au căpătat conotaţii politice, cu cel puţin o lună înainte de desfăşurarea alegerilor europene.
În Spania, ţară subminată de un şomaj record, zeci de persoane au manifestat în aproximativ 70 de oraşe împotriva lipsei locurilor de muncă. Cu această ocazie, liderii celor mai importante două sindicate ale ţării, CCOO şi UGT, au defilat pentru prima dată împreună, la Bilbao (nord).

În Franţa, în schimb, sindicatele au defilat sub stindarde diferite pentru al doilea an consecutiv. CGT şi FO au defilat împreună, la Paris, împotriva planului de economii de 50 de miliarde de euro anunţat de premierul Manuel Valls, în timp ce CFDT şi Unsa s-au reunit în capitală sub semnul Europei. Aproape 100.000 de persoane au participat la defilările din Franţa, potrivit autorităţilor. În Grecia, aproximativ 20.000 de persoane au manifestat la Atena şi la Salonic (nord) împotriva austerităţii şi pentru o Europă socială. Manifestaţii au mai avut loc în Portugalia, în Italia , dar şi în Elveţia, unde revendicările au vizat salariul minim.

În Maroc, zeci de mii de persoane au coborât pe străzi, în principal la Rabat şi la Casablanca, încercând astfel să menţină presiunile asupra şefului Guvernului, islamistul Abdelilah Benkirane, în pofida faptului că autorităţile au anunţat miercuri creşterea salariului minim.

În Africa de Sud, preşedintele Jacob Zuma a făcut apel la muncitori să voteze pentru ANC, aflat la putere, la următoarele alegeri legislative, care vor avea loc pe 7 mai. "Muncitorii acestei ţării trebuie să ştie că viitorul lor este alături de ANC", a afirmat Zuma, la Polokwane, cu ocazia unui miting organizat de sindicatul COSATU.

Sărbătorirea zilei de 1 Mai a fost perturbată şi în Cambodgia, unde sindicatele au cerut organizarea unor manifestaţii pentru susţinerea muncitorilor în sectorul textil aflaţi în grevă în două zone economice speciale din apropiere de frontiera cu Vietnamul. Mii de persoane au defilat de asemenea în Malaysia şi în Taiwan.
În Qatar, ţară unde Ziua Muncii nu este sărbătorită, Guvernul s-a declarat joi "angajat moral" în protejarea drepturilor muncitorilor, oferind astfel un răspuns criticilor privind condiţiile precare de muncă ale angajaţilor străini care ajută la construirea stadioanelor ce vor găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2002.