MENIU

Violenţe în Catalonia, la un an de le referendumul ilegal. Ciocniri între separatişti şi Poliţie

Sursa: El Mundo

Poliţia din Catalonia s-a confruntat sâmbătă cu separatiştii catalani în centrul Barcelonei, în timp ce tensiunile cresc înainte de aniversarea unui an de la referendumul ilegal al regiunii spaniole privind secesiunea, care s-a încheiat cu intervenţia forţelor de securitate, relatează AP, potrivit Mediafax.

Separatiştii au aruncat cu o pulbere colorată în poliţia locală, ridicând un nor gros şi acoperind scuturile anti-revoltă, maşinile de poliţie şi trotuarul de pe bulevardul central, într-o panoplie de culori strălucitoare. Unii protestatari au aruncat cu proiectile şi s-au ciocnit cu bariera de poliţie, care a folosit bastoanele din dotare pentru a-i împinge înapoi.

Confruntările au izbucnit după ce poliţia catalană locală a intervenit pentru a forma o barieră atunci când un separatist a aruncat vopsea de culoare mov asupra unui bărbat care făcea parte dintr-un alt grup de susţinători ai poliţiei spaniole, care solicită o majorare a salariilor. Ofiţerii au folosit bastoane pentru a împinge înapoi separatiştii şi pentru a-i separa de grupurile oponente.

"Fac un apel pentru calm. Acest oraş a apărat întotdeauna că toată lumea îşi poate exercita drepturile la libera exprimare ", a declarat primarul Barcelonei Ada Colau pentru Radio Catalunya.

Mai mulţi separatişti au umplut o piaţă centrală din Barcelona, mulţi au petrecut noaptea trecută acolo, pentru a forţa guvernul regional să modifice ruta marşului susţinut de grupul care sprijină poliţia spaniolă. Cei care au susţinut poliţia spaniolă au mers într-o altă piaţă din centrul oraşului.

Marşul a fost organizat de către asociaţia de poliţie JUSAPOL, care doreşte ca cele două forţe de poliţie naţionale din Spania, poliţia naţională şi Garda civilă să primească aceleaşi salarii ca poliţia regională din Catalonia.

Referendumul din 1 octombrie 2017 a fost marcat atunci când ofiţerii poliţiştii şi gardienilor civili s-au ciocnit cu alegătorii, rănind sute de persoane.

Mai multe articole despre:
violenet catalonia politie referendum