MENIU

VIDEO Protest Spike Lee după moartea lui George Floyd, în care acuză tratamentele polițiștilor aplicate americanilor de culoare

Regizorul american de culoare Spike Lee a lansat un scurtmetraj în semn de protest faţă de tratamentele aplicate de poliţişti afro-americanilor. Lee a lansat „3 Brothers” în timpul unei apariţii la CNN, ca parte a unui reportaj special privind protestele din Statele Unite.

 

Cineastul american Spike Lee, care va prezida festivalul de la Cannes, a lansat un scurtmetraj-protest în care face o paralelă între felul în care pesonajul din filmul său „Do the Right Thing” (1989) a fost tratat de poliţie şi ce s-a întâmplat în cazul lui George Floyd şi Eric Garner.

 

Filmul începe cu întrebarea „Will History Stop Repeating Itself?” (Se va opri repetarea istoriei de la sine? - n.red.) şi reprezintă un montaj de scene din timpul arestărilor lui Floyd şi Garner - ambii ucişi - cu scene din „Do the Right Thing”, în care personajul Radio Raheem moare în timpul unui scandal după ce este sugrumat de poliţişti.

Lee a lansat „3 Brothers” în timpul unei apariţii la CNN, ca parte a unui reportaj special privind protestele din Statele Unite. Regizorul purta o sapca si un tricou, inscripționate cu anul „1619”, care marchează începutul sclaviei negrilor în Statele Unite.

Eric Garner a murit în 17 iulie 2014, după ce a fost arestat în Staten Island (New York), iar poliţistul implicat, Daniel Pantaleo, nu a fost pus sub acuzare.

George Floyd a murit pe 25 mai 2020, în Minneapolis, la puțin timp după cele 9 minute in care un politist a stat cu genunchiul pe gatul sau. În acest caz, patru poliţişti au fost concediaţi şi doar unul a fost pus sub acuzare - Derek Chauvin, care a stat îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute. Acesta a fost acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi.