MENIU

Vicepremierul Ucrainei: „ România a reacționat rapid și prompt la multele crize provocate de război”

Olha Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei. Foto/Profimedia

Într-un interviu în exclusivitate pentru Realitatea Plus, vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanishyna, a declarat că România a fost orintre țările cu cea mai rapidă reacție la criza umanitară declanșată de invazie. 

Oficialul ucrainean a vorbit și despre vizita istorică a președintelui Klaus Iohannis la Kiev. „Considerăm această vizită ca un semn de solidaritate și înțelegem importanța ei, la un asemenea nivel. Mai ales pentru că are loc într-o țară aflată în război și mai ales în această combinație, cu președintele Iohannis și alți trei lideri europeni. Va fi o vizită istorică, din punctul meu de vedere, și sunt convinsă că discuțiile se vor axa pe decizia finală privind perspectiva proiectului european, ce se întâmplă cu Ucraina și Moldova, dacă vor fi parte din UE. Cred că vizita celor patru este, ea însăși, un pas optimist, demonstrând că este o dezbatere reală și dorința de a se găsi o soluție și a nu se irosi acest moment istoric”, a spus oficialul ucrainean. 

„În acest moment înțelegem că vasta majoritate a statelor UE sunt pentru de acord să ofere un răspuns Ucrainei, nu știu încă în cazul Moldovei cum stau lucrurile pentru că eu gestionez aderarea Ucrainei. Există susținere în rândul populației, ucrainenii sunt pentru aderarea la UE, la fel și cele mai multe state membre. Este clar că va fi o dezbatere complicată, dar pentru noi, în această etapă este important să avem o primă decizie prin care să i se garanteze Ucrainei statutul de candidat. Mai departe, se vor purta discuții cu privire la aderarea efectivă, sunt multe probleme legate de acest lucru, ține de politicile externe și noi vom fi pregătiți pentru a ne implica și suntem conștienți că va dura”, a mai declarat Olha Stefanishyna.

„Raportul de forțe dintre ucraineni și ruși este de 1 la 20, iar Rusia este dotată cu artilerie grea în timp ce Ucraina abia acum începe să primească armament cu rază lungă de acțiune, dar nu este suficient pentru a avea o victorie masivă asupra teritoriilor ocupate. Este foarte important să ne fie furnizat astfel de armament într-o cantitate mai mare, precum sistemele de lansare multiplă. Avem absolută nevoie pentru a ne putea reduce zonele ocupate și pentru a ne salva teritoriul, ceea ce se poate întâmpla doar cu armele în mână”, spune oficialul de la Kiev.

Olha Stefanishyna a apreciat sprijinul logistic și umanitar pe care România l-a acordat Ucrainei.

„Ei bine, cred că cel mai important ajutor pe care România ni l-a dat a fost ajutorul logistic când vine vorba de coridoarele umanitare, pentru oamenii noștri, pentru cei care au plecat din țară. Într-adevăr, ca țară vecină, România a reacționat rapid și prompt la multele crize provocate de război, începând de la fluxul imens de oameni care au plecat la gestionarea coridoarelor umanitare dar și la creerea coridoarelor pentru exportul de grâu ucrainean și, în general, facilitarea logisticii. Ca asistență militară, România, ca multe alte țări, a făcut parte din acordul de asistență militară și ne-a ajutat cu tot ce a putut și cu tot ce poate în acest punct. Cred că acum, când vom avea parte și de vizita președintelui Iohannis în Ucraina, vom deschide încă un front de colaborare și consider că este un parteneriat strategic foarte bun”, a mai declarat vicepremierul ucrainean.

„Este greu de imaginat ceva mai rău decât ce s-a întâmplat pe 24 februarie, când agresiunea militară a venit din două țări, mai exact din Rusia și Belarus, în tot teritoriul Ucrainei, pe uscat, pe aer și pe apă. Rezistența de care am dat dovadă arată, fără urmă de îndoială, că vom continua să acționăm în modul în care am făcut-o până acum și nu îi vom lăsa pe ruși să îndeplinească niciunul dintre lucrurile promise de ei”, conchide Olha Stefanishyna.