MENIU

UE vrea armată de 5 mii de militari până în 2025

UE vrea armată de 5 mii de militari până în 2025. Foto: Profi Media

Uniunea Europeană vrea să înființeze o armată de 5.000 de militari până în 2025, pentru a nu se mai baza pe Statele Unite în situații de criză. 

La mai bine de două decenii după ce liderii UE au eșuat să înființeze o forță de peste 50 de mii de militari, pentru că nu au știut cum să o operaționalizeze, șeful diplomației europene a revenit cu un proiect de strategie.

Josep Borrell vrea ca spațiul european să aibă armată proprie, astfel încât să fie limitat orice ajutor armat din partea Americii.

Din 2007, Uniunea Europeană deține grupuri de luptă de 1.500 de militari, dar care însă nu au fost niciodată folosite. 

„Avem nevoie de mai multă rapiditate, soliditate şi flexibilitate pentru a ne îndeplini întreaga gamă de sarcini militare de gestionare a crizelor”, se spune în proiectul de plan strategic denumit Busola strategică.

„Trebuie să fim capabili să răspundem la ameninţări iminente sau să reacţionăm rapid la o situaţie de criză, de exemplu o misiune de salvare şi evacuare sau o operaţiune de stabilizare într-un mediu ostil”, se arată în proiect.

Nu toate cele 27 de state membre ale UE ar trebui să participe, dar aprobarea oricărei desfăşurări ar necesita un consens.

Busola strategică este documentul UE cel mai apropiat de o doctrină militară, asemănător Conceptului strategic al NATO, care stabileşte obiectivele alianţei.

Mai multe articole despre:
ue armata militari