Turcia joacă dur. Va bloca aderarea Suediei la NATO până la sfârșitul anului
Este puțin probabil ca Turcia să aprobe cererea Suediei de aderare la NATO înainte de sfârșitul anului, scrie Bloomberg. Șansele ca acest lucru să se întâmple anul viitor înainte de alegerile prezidențiale din Turcia sunt și ele mici, spun sursele. Potrivit acestora, Suedia nu a făcut suficient pentru a satisface cererile Turciei. Ankara a cerut ca Stockholm să nu mai susțină Partidul Muncitorilor din Kurdistan și extrădarea membrilor săi, precum și să ridice restricția privind vânzarea de arme către Turcia.
Erdogan are nevoie de sprijinul naționaliștilor în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din iunie anul viitor. Cu revendicările sale, el încearcă să le consolideze voturile, spun sursele Bloomberg.
Stockholm a ridicat interdicția vânzării de arme către Turcia în septembrie. Dar cererea cheie a lui Erdogan este predarea a peste 70 de membri ai Partidului Kurdistan. Până la emiterea lor, acordul Ankarei pentru intrarea Suediei și Finlandei în NATO nu va fi primit, a avertizat Erdogan la sfârșitul lunii octombrie. În august, Suedia a extrădat un cetățean turc și a promis, de asemenea, că va „răspunde cu atenție și cu promptitudine la <...> cererile de extrădare în așteptare pentru suspecții de terorism” aflați pe teritoriul său, a scris Reuters .
Astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va zbura în Turcia, așa că Ankara speră să vadă pași serioși, în special din Suedia, spun sursele Bloomberg. El va veni să se asigure că toți aliații aprobă cât mai curând intrarea țărilor scandinave în Uniune. Stoltenberg se va întâlni cu Erdogan, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, ministrul Apărării Hulusi Akar și alți oficiali.
Aderarea Suediei și Finlandei la NATO este acum în stadiul de ratificare de către Aliați. 28 din 30 de membri ai blocului au aprobat deja intrarea țărilor scandinave în alianță: până acum doar Turcia și Ungaria nu au făcut-o. Totodată, Ungaria ar putea aproba intrarea lor în Uniune înainte de sfârșitul anului, notează Bloomberg.
Suedia și Finlanda au solicitat să se alăture Alianței Nord-Atlantice în iunie anul acesta. Turcia, care s-a opus la început intrării ţărilor scandinave, şi-a retras obiecţiile după semnarea memorandumului tripartit. În aceasta, Turcia s-a angajat să sprijine aspirațiile Stockholmului și Helsinki pentru aderarea la NATO, iar țările scandinave să îndeplinească o serie de condiții ale Ankarei. Drept urmare, la începutul lunii iulie, 30 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice au semnat un protocol privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cu toate acestea, până la ratificarea tratatului, aceștia nu vor deveni membri cu drepturi depline ai uniunii.