Trump ar putea anunța diluarea acordului cu Iranul. Decizia care aduce o nouă criză majoră
Preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe în curând că nu susţine acordul nuclear iranian, a declarat joi un înalt oficial al administraţiei de la Washington, o decizie care ar putea provoca încheierea înţelegerii internaţionale semnate din 2015, relatează site-ul agenţiei Reuters, citate de Mediafax.
Oficialul american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a precizat că Donald Trump va anunţa implementarea unei strategii mai ample privind Iranul, care se va concentra în principal pe confruntarea situaţiei. Administraţia Trump a criticat frecvent acţiunile Iranului în Orientul Mijlociu.
Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri, în timpul unei întâlniri cu lideri militari la Casa Albă, că Iranul nu a respectat spiritul acordului nuclear convenit cu puterile mondiale şi că-şi va anunţa în curând decizia privind certificarea acordului.
"Nu trebuie să permitem Iranului ... să obţină arme nucleare. Regimul iranian susţine terorismul şi promovează violenţa, vărsarea de sânge şi haosul în Orientul Mijlociu. De aceea, trebuie să punem capăt agresiunii şi ambiţiilor nucleare continuate ale Iranului. Ei nu au respectat spiritul acordului", a spus Trump.
Întrebat despre decizia sa de a certifica sau de a denunţa acordul nuclear, preşedintele american a răspuns: "Veţi auzi despre Iran în foarte scurt timp".
Preşedintele american are ca termen limită data de 15 octombrie pentru a certifica dacă Teheranul respectă înţelegerea şi dacă acordul satisface interesele de securitate ale SUA. Recent, Trump a spus că s-a hotărât în privinţa acestei înţelegeri, dar a refuzat să-şi dezvăluie decizia.
Dacă Donald Trump va denunţa acordul nuclear iranian, Congresul SUA va avea 60 de zile pentru a decide reinstituirea sancţiunilor împotriva Teheranului, suspendate în baza acordului.
Anularea înţelegerii semnate în 2015, catalogată de Donald Trump drept "ruşinoasă", dar susţinută de celelalte mari puteri care au negociat cu Iranul (Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia, China, UE), ar putea declanşa o cursă regională a înărmării şi ar putea intensifica tensiunile din Orientul Mijlociu.