Trezoreria SUA: oligarhii ruși au știut de război din timp și s-au grăbit să ascundă bunurile
Oligarhii ruși au știut din timp data invaziei ruse a Ucrainei și au început să transfere bunuri pe numele celor dragi pentru a evita sancțiunile. La astfel de concluzii au ajuns Trezoreria SUA FinCen, o agenție de combatere a crimelor financiare, într-o anchetă asupra acțiunilor marilor afaceri rusești în ajunul războiului, relatează BBC.
Agenția se referă la rapoartele altor structuri care au raportat tranzacții suspecte pe conturile și fondurile unui număr de ruși. FinCen se concentrează pe tendințele observate în rapoartele Actului privind secretul bancar (BSA) din martie 2022 până în octombrie 2022. Vorbim despre oligarhi ruși, oficiali de rang înalt și persoane implicate în listele de sancțiuni. Pe baza a 454 de rapoarte care detaliază activități suspecte de zeci de miliarde de dolari, agenția a identificat trei tendințe majore:
- Oligarhii ruși au mutat sau au transferat fonduri și active în timpul invaziei ruse, transferându-le în cercul lor interior sau în membrii familiei.
- Oligarhii ruși la începutul anului cumpărau bunuri imobiliare străine sau bunuri scumpe: bijuterii sau artă.
- Mai mulți oligarhi au început să transfere fonduri din conturi din Rusia în conturi din alte țări, inclusiv SUA, cu puțin timp înainte sau în timpul invaziei ruse.
FinCen crede că oligarhii au acționat după o schemă similară cu cea urmată de Roman Abramovici. În ianuarie, British Guardian , citând documente de la compania cipriotă Meritservus, a raportat că miliardarul, cu puțin timp înainte de începerea războiului, a transferat active de cel puțin 4 miliarde de dolari către șapte copii, dintre care cel mai mic are nouă ani.
Înainte de invazie, Abramovici deținea cel puțin 10 trusturi în Cipru și Jersey. În februarie, a început reorganizarea lor. Copiii miliardarului au devenit acționari ai marilor companii rusești și proprietari de proprietăți scumpe. Procedura de reorganizare s-a încheiat în ziua începerii războiului - 24 februarie.
După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernele britanice și ale Uniunii Europene au impus sancțiuni împotriva lui Abramovici, acuzându-l că profită de pe urma legăturilor cu Vladimir Putin. Abramovici neagă legăturile cu Kremlinul.
Rapoartele FinCen și BSA sunt folosite de REPO (Elitele Ruse, Proxies și Oligarhii Task Force) pentru a căuta bunurile rușilor care fac obiectul sancțiunilor. De la începutul războiului, a blocat sau înghețat active rusești de peste 30 de miliarde de dolari și a restricționat sever accesul rușilor sancționați la sistemul financiar internațional.