MENIU

Tensiune în BALCANI. NATO și-a anunțat disponibilitatea de a interveni în conflictul din Kosovo

NATO ar putea trimite în Kosovo trupe. Foto/Profimedia

NATO evaluează situaţia din nordul Kosovo ca fiind „tensionată” şi este gata să intervină dacă există o ameninţare la adresa stabilităţii, a declarat duminică seara misiunea alianţei KFOR .

Potrivit comunicatului, 3.600 de militari NATO din cadrul Comandamentului Comun de la Napoli „vor lua orice măsuri sunt necesare” pentru a asigura securitatea în Kosovo, unde sirenele au sunat duminică seara și sârbii au început să construiască baricade pe drumuri, protestând împotriva modificărilor de intrare. reguli 

De la 1 august, pentru a intra în Kosovo cu pașaport sârbesc, autoritățile locale au planificat să solicite un permis special pentru o perioadă de 3 luni și au planificat să oblige șoferii să reelibereze numere. Poliția din Kosovo a fost forțată să închidă două puncte de control după ce etnicii sârbi au schimbat focuri de armă și au blocat drumuri, scrie Reuters.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că poliţia din autoproclamata Republică Kosovo va începe la miezul nopţii o operaţiune militară împotriva sârbilor care locuiesc în nordul regiunii. „Cred că nu am fost niciodată într-o situație mai dificilă și mai dificilă decât astăzi”, a spus Vucic.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a acuzat militanții controlați de guvernul sârb pentru împușcături, în timp ce președintele kosovar Vyosa Osmani a văzut mâna Kremlinului în escaladare. „Încercarile lui Vučić de a exacerba situația cu metodele profesorului său Vladimir Putin vor eșua”, a promis ea .

Între timp, Vučić a mers la clădirea Statului Major sârb, unde, potrivit lui Világgazdaság , a purtat discuții cu misiunea NATO. Între timp, ambasadorul SUA Jeffrey Hoviner a mers la discuții cu autoritățile din Kosovo. 

După o scurtă întâlnire cu Kurti și Osmani, acesta a declarat că recomandă amânarea controversatelor reguli de intrare deoarece decizia este însoțită de „diferențe și neînțelegeri”.

Recomandarea lui Hoviner a fost implementată imediat: autoritățile kosovare au anunțat că amână introducerea noii ordine la 1 septembrie. Vucic, la rândul său, a spus că comandantul Misiunii NATO în Kosovo (KFOR) ar trebui să discute cu liderul sârbilor kosovari, Rakic, și și-a exprimat speranța că argumentele vor funcționa de partea albaneză.

Kosovo și-a declarat independența în 2008 și a fost recunoscută de peste 100 de țări din întreaga lume. Rusia, China, Iran, Serbia, precum și o serie de state UE - Grecia, Cipru, Slovacia, România și Spania - nu au recunoscut Kosovo. Bruxelles-ul cere Serbiei să recunoască independența Kosovo ca o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Mai multe articole despre:
kosovo serbia tensiuni in balcani rusia