Sute de adolescente, răpite în Nigeria. Mobilizare internaţională pentru misiunea de salvare
SUA, Marea Britanie, Franța și China, și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la acțiunile de salvare a peste 200 de adolescente răpite în Nigeria de grupul islamist Boko Haram, relatează miercuri AFP și Reuters, citate de agerpres.ro.
Aceste anunțuri survin în contextul în care valul de violență a crescut îngrijorător în Nigeria în ultimele zile. Ultimul mare atac al islamiștilor s-a soldat cu cel puțin 125 de morți, într-o localitate din apropierea graniței cu Camerunul, după cum a relatat miercuri Poliția locală, citată de Reuters.
Președintele american, Barack Obama, a anunțat marți seara că va trimite în Nigeria forțe de securitate care să contribuie la găsirea tinerelor. El a calificat Boko Haram drept ''una dintre cele mai cumplite organizații teroriste'' și a pledat pentru ''o mobilizare internațională'' împotriva acesteia.
Marea Britanie a informat că va trimite de urgență o echipă de consilieri guvernamentali în Nigeria. Un purtător de cuvânt al premierului britanic a precizat că echipa interministerială va pleca în cel mai scurt timp, fără să precizeze componența sa. El nu a confirmat prezența de personal militar în cadrul echipei, care va coopera la fața locului cu militari și elemente însărcinate cu menținerea ordinii care au fost trimise de președintele Obama.
Miercuri, Franța a anunțat că se va alătura SUA și Mari Britanii pentru a contribui la salvarea adolescentelor nigeriene. Cu un contingent de peste 4.000 de militari care operează în Mali și Republica Centrafricană, Parisul are un interes major în prevenirea deteriorării situației din domeniul securității în Nigeria. Franța și-a exprimat anterior îngrijorarea că Boko Haram s-ar putea extinde mai la nord, în Sahel.
Aflat în vizită miercuri la Abuja, premierul chinez, Li Keqiang, a exprimat miercuri dorința Chinei de a ajuta la găsirea adolescentelor nigeriene răpite de Boko Haram. ''China a promis să ajute Nigeria în lupta sa împotriva terorismului și, mai ales, /.../ în eforturile pentru salvarea fetelor care au fost răpite din liceul lor'', a declarat președintele nigerian, Goodluck Jonathan, la încheierea unei întrevederi cu ușile închise cu premierul chinez.
De asemenea, experți, cu sediul în SUA și Spania, au declarat că sunt gata să lucreze benevol pentru a ajuta la găsirea adolescentelor nigeriene. ''Este un gest umanitar'', a explicat Arthur Eisenberg, directorul departamentului de genetică umană și moleculară de la University of North Texas, citat de AFP. Pentru demararea acțiunilor lor, cercetătorii trebuie mai întâi să preleveze eșantioane de ADN /sânge, salivă etc./ de la rudele tinerelor răpite și apoi ei vor putea fi în măsură să întocmească profilul genetic cu ajutorul unui sistem informatic denumit M-FISys.
Boko Haram a revendicat luni răpirea, fără precedent, a peste 220 de liceene pe 14 aprilie, în nord-estul Nigeriei, și amenință că le va vinde ca sclave și le va căsători cu forța, provocând indignare în rândul opiniei publice internaționale. Alte 11 tinere fete au fost răpite de Boko Haram duminică în statul Borno, fief-ul organizației islamiste.