MENIU

SUA, declarație de forță către Vladimir Putin - Cum va răspunde Occidentul dacă Rusia lansează un atac nuclear

SUA, declarație de forță către Vladimir Putin - Cum va răspunde Occidentul dacă Rusia lansează un atac nuclear

Vladimir Putin a fost avertizat prompt de Statele Unite joi seară, imediat după mesajul amenințător pe care l-a transmis, la numai o zi după testul nuclear din Rusia.  

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi "semnificativ" dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear, relatează agenţia de presă EFE.

"Acest lucru este important pentru lume şi rămânem concentraţi în a ne asigura că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea, teritoriul", a declarat Austin în cadrul unei conferinţe de presa la Pentagon.

Austin a apreciat că utilizarea de către Rusia a unui astfel de armament sau chiar să vorbească despre utilizarea acestuia este "periculoasă şi iresponsabilă".

Rusia a efectuat miercuri exerciţii ale forţelor sale nucleare strategice "Grom" (Thunder), într-o nouă provocare la adresa Occidentului.

În timpul acestor exerciţii, a lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula, două bombardiere strategice Tu-95MC şi sisteme terestre de rachete intercontinentale mobile Yars, printre altele.

Lloyd Austin a făcut aceste remarci în cursul prezentării actualizării din 2022 a Strategiei de Apărare Naţională şi Posturii Nucleare şi de apărare antirachetă a SUA.

SUA consideră că armele lor nucleare sunt destinate să "descurajeze orice formă de atac strategic", inclusiv convenţional, a avertizat Pentagonul în noua sa strategie nucleară

Legat de posibila folosire a armelor nucleare, documentul prevede că "SUA vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanţe extreme" pentru a-şi apăra interesele vitale şi pe cele ale aliaţilor şi partenerilor săi.

„Atât timp cât armele nucleare continuă să existe, rolul fundamental al armelor nucleare americane este de a "descuraja" un astfel de atac împotriva teritoriului său sau al aliaţilor săi”, se arată în Strategia americană de apărare actualizată.

"Aceasta include utilizarea unei arme nucleare, indiferent de puterea sa, şi aceasta include atacuri foarte importante de natură strategică, cu utilizarea de mijloace non-nucleare", a precizat în faţa presei un înalt responsabil din Ministerul american al Apărării, explicând că această nouă abordare este destinată "să complice luarea unei decizii" de către adversar, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că s-ar pregăti să utilizeze o aşa-zisă "bombă murdară".

"Rusia şi-a desfăşurat agresiunea împotriva Ucraina sub ameninţare nucleară, cu declaraţii iresponsabile, exerciţii nucleare la date neprevăzute anterior şi minciuni privind o utilizare potenţială a armelor de distrugere în masă", se precizează în documentul publicat pentru prima oară în acelaşi timp cu noua strategie de apărare americană.

Pe de altă parte, Austin a explicat că documentul subliniază necesitatea de a "menţine şi consolida" descurajarea împotriva Chinei:"Este singurul concurent care încearcă să remodeleze ordinea internaţională şi, în acelaşi timp, are o putere din ce în ce mai mare de a face acest lucru".

Potrivit Strategiei americane de apărare, Rusia este catalogată ca o „amenințare gravă”, a precizat Austin. 

Secretarul american al apărării a reiterat că adjectivul „gravă” nu este folosit întâmplător, pentru că provocarea actuală a Moscovei faţă de SUA se poate schimba pe termen lung, ceea ce nu este cazul Chinei.

Lloyd Austin a amintit că Pentagonul este îngrijorat de o posibilă \"escaladare\" a situaţiei cu Rusia încă de la începutul conflictului din Ucraina, invadând militar și nejustificat Ucraina, la 24 februarie, şi a încadrat în această preocupare contactele cu oficiali ruşi, inclusiv convorbirile pe care le-a avut în ultima săptămână cu omologul său, Serghei Şoigu.