Stalin, din nou în centrul atenției. La ce au apelat separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei
Nostalgia după perioada sovietică a făcut ca, în centrul Donetkului, oraș controlat de rebelii pro-ruși din estul Ucrainei, să reapară tablouri cu Stalin. De altfel, în vremea fostului dictator sovietic, orașul se numea Stalino, relatează The Guardian.
Trei portrete ale fostului dictator sovietic tronează în centrul orașului, plasate strategic de autoritățile separatiste. Ele sunt însoțite de un citat din timpul războiului: "Cauza noastră este dreaptă. Dușmanul va fi înfrânt, vom obține victoria", notează Ziare.com.
"Cred că este un lucru bun. Este istoria noastră și mulți oameni au uitat că aceste lucruri au existat", a explicat Ekaterina, o studentă de 22 de ani din Donețk.
La rândul său, Alexander Zakharchenko, liderul rebelilor din Donetk, spune că regretă ruperea Uniunii Sovietice:
"Uniunea Sovietică era o țară mare și a fost o greșeală uriașă că a fost distrusă de CIA și alte servicii secrete. Europa și alte state erau speriate de noi", a declarat liderul în vârstă de 39 de ani.
Portretele cu Stalin au devenit o normalitate în regiunile controlate de separatiștii din estul Ucrainei, după declanșarea conflictului soldat cu peste 8.000 de morți. Mai mult, ministrul adjunct al republicii separatiste, Eduard Basurin, poartă o insignă cu profilul lui Stalin pe uniforma sa.
Donetk și-a pierdut numele Stalino la începutul anilor '60, când Nikita Sergheevici Hrușciov a condamnat cultul personalității promovat de predecesorul său.
Represaliile staliniste au condus la moartea a cinci milioane de ucraineni, din cauza foametei generate de colectivizarea forțată din anii '30.