Scandal de proporții în zona serviciilor secrete! Refugiații, informatori pentru spionii germani
Agenţiile germane de informaţii - atât interne cât şi externe - au recrutat refugiaţi ca informatori în probleme de securitate, o practică extrem de controversată, dezvăluie revista Der Spiegel, citată de postul Deutsche Welle (DW) în pagina electronică.
Serviciul Federal german de Informaţii (BND) şi Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) au cerut, în perioada 2000-2013, unui număr de aproximativ 850.000 de solicitanţi de azil să le furnizeze informaţii în domeniul securităţii, scrie Mediafax.
Personalul unei filiale a Serviciului Federal german de Informaţii , însărcinate în mod specific cu "afacerile externe" în Germania - HBW -, se află printre cei care i-au interogat pe solicitanţii de azil, scrie revista în ediţia de sâmbătă.
În pofida faptului că HBW a fost închisă în iunie 2014, surse din domeniul securităţii susţin că persoane care caută refugiu în Germania sunt supuse în continuare unor presiuni pentru a furniza informaţii în mod "voluntar".
"O practică discutabilă"
Der Spiegel scrie că această practică este controversată, în contextul în care refugiaţilor li se oferă adesea o protecţie pe care nu ar fi obţinut-o dacă ar fi refuzat să coopereze. Potenţialii informatori ar fi fost recrutaţi în schimbul promiterii unor privilegii juridice, mai dezvăluie publicaţia.
Revista germană a făcut aceste dezvăluiri ca răspuns la o interpelare în Parlament, din partea Die Linke, care a criticat folosirea azilanţilor de către serviciile de spionaj.
"Dacă agenţiile de informaţii au exercitat în mod repetat presiuni asupra refugiaţilor, acest lucru nu este doar condamnabil din punct de vedere moral: adevărul informaţiilor culese în acest fel este necesar să fie, de asemenea, pus în discuţie", a declarat parlamentara Martina Renner din cadrul Die Linke.