De ce nu intervine NATO deciziv în Ucraina. Un general de top al Alianței știe răspunsul
Șeful comitetului militar al NATO, olandezul Rob Bauer, anunțat de ce Alianța se tot chinuie să ajute Ucraina, dar nu a luat decizia de a interveni decisiv în conflictul cu Federația Rusă.
Generalul NATO consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare descurajează țările occidentale să-și implice propriile trupe pentru a ajuta Ucraina în război. Bauer a fost întrebat dacă a venit momentul extinderii ajutorului pentru Ucraina, sugerând prezența fizică a anumitor forțe aliate occidentale.
"Lupta în Afganistan nu este același lucru cu lupta împotriva rușilor în Ucraina. Talibanii nu aveau arme nucleare. Rușii le au. Dar din nou, nu spun că este "imposibil". Cu toate acestea, noi, ca Alianță, vedem acest risc. , și este nevoie de o discuție politică (...): suntem pregătiți pentru un asemenea risc?", a spus amiralul.
El a continuat că acum că Ucraina a primit deja aproape întreaga gamă de arme, până la F-16, este logic să ne punem întrebări despre de ce a durat atât de mult să luăm decizii în acest sens, dar la început liderii au ezitat cu adevărat unde „liniile roşii” ale Kremlinului erau.
„Este întotdeauna ușor să te uiți în urmă și să spui că acele temeri au fost o prostie. Dar dacă ești responsabil dacă să-ți asumi sau nu riscul, aceasta este o altă conversație.
Sunt absolut convins că dacă Rusia nu ar avea arme nucleare, am fi deja în Ucraina pentru a le scoate de acolo. Dar au arme nucleare. Deci nu este la fel cu Afganistanul”, a spus Rob Bauer.
Reamintim, Bauer își termină munca în funcția sa, el va fi înlocuit de amiralul italian Giuseppe Cavo Dragone.
În primăvara acestui an, președintele francez Emmanuel Macron a spus că aliații nu ar trebui să excludă posibilitatea introducerii trupelor occidentale în Ucraina pentru a crea „incertitudine strategică” pentru Rusia.