MENIU

Sancțiunile economice își fac efectul. Importurile din Rusia au scăzut până la nivelul anilor 2000

Importurile în Rusia au scăzut până la nivelul anilor 2000. Foto/Prodimedia

Plecarea mărcilor străine, sancțiunile financiare și blocada comercială tacită anunțată de cei mai importanți transportatori de containere au redus aprovizionarea cu mărfuri importate către Rusia. În aprilie 2022, importurile au fost în valoare de 5-10 miliarde de dolari, estimează analiștii de la Otkritie Research pe baza statisticilor disponibile de la Banca Rusiei.

Banca Centrală, reamintim, a clasificat majoritatea indicatorilor balanței de plăți și balanței comerciale, iar Serviciului Vamal Federal a încetat să mai publice date privind exporturile și importurile.

Potrivit calculelor lui Otkrytie, oferta de bunuri importate a scăzut de 3-6 ori: în februarie 2022 a fost de 27,5 miliarde de dolari, iar în aprilie 2021 - 26,6 miliarde.

Ca urmare, volumul importurilor a revenit la nivelurile de acum 20 de ani: aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună, importul de bunuri a durat ultima dată în 2001, iar aproximativ 10 miliarde de dolari - în 2002-03, reiese din datele Băncii Centrale.

Robin Brooks, economist la Institutul de Finanțe Internaționale (IIF), citând statistici din 20 de țări - cei mai mari parteneri comerciali ai Rusiei, estimează că importurile din aprilie sunt ușor mai mari - aproximativ 15 miliarde de dolari. Acesta este nivelul din 2005-06, care este de peste două ori mai mic decât valorile de vârf ale anilor 2010 grasi (35-40 de miliarde de dolari pe lună).

Scădere a cifrei de afaceri cu 90%, în cel mai mare port al Rusiei

În portul Sankt Petersburg, unde soseau de obicei containerele din Europa, în aprilie scăderea cifrei de afaceri a mărfurilor a fost de 90%, au declarat angajații a trei companii de transport din Sankt Petersburg pentru Important Stories . Trei sferturi dintre transportatori, inclusiv cele mai mari din lume, Maersk și MSC cu sediul în Elveția, au refuzat să mai lucreze cu Rusia.

În aprilie, companiile de logistică au încercat să redirecționeze mărfurile către portul finlandez Kotka, pentru ca de acolo, prin zona economică liberă și vama baltică, să poată fi aduse în Rusia cu camioane. Dar Finlanda a închis conexiunea feroviară, iar apoi sancțiunile UE au interzis circulația camioanelor. Și acest canal a încetat să funcționeze.

„Este deja clar că, în comparație cu crizele anterioare din Rusia, redresarea importurilor va fi mai lentă: marile companii importatoare din Rusia se tem de deteriorarea reputației, iar întreprinderile mijlocii și antreprenorii individuali nu sunt în măsură să ofere aceeași amploare”, spune Maxim, Economist Senior la Otkritie Research, Petronevici.

Având în vedere cursul de schimb al rublei și permisiunea pentru importuri paralele, este doar o chestiune de timp până la reluarea livrărilor, deși nu trebuie așteptată o redresare completă, avertizează el. De exemplu, în Iran, în cei trei ani de sancțiuni, ponderea importurilor în PIB s-a prăbușit de aproape 5 ori - de la 24% la 5%.