MENIU

Rusia: Cerem o anchetă internaţională cu privire la aselenizarea americană din 1969

Rusia cere o anchetă internaţională asupra aselenizării americane din 1969. Cererea vine ca o reacție la investigaţia americanilor cu privire la corupția de la FIFA. Achetatorii pun la îndoială corectitudinea alegerii Rusiei drept gazdă a ediţiei din 2018 a Cupei Mondiale de fotbal, relatează Newsweek.

Statele Unite au depășit măsura atunci când procurorii americani s-au auto-declarat „arbitri supremi ai fotbalului internaţional” și au trecut la anchetarea FIFA, scrie un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Federaţiei ruse, Vladimir Markin. Acesta din urmă a răspuns anchetei FBI printr-un editorial publicat în ediţia de vineri a ziarului Izvestia.

"Există şi lucruri mai rele decât corupţia. Se întâmplă atunci când oficiali corupţi decid să «lupte împotriva corupţiei» cu mijloacele lor corupte", continuă oficialul rus, acuzând Statele Unite că-şi neglijează propriile probleme în acest domeniu, transmite Mediafax.

Apoi, într-o serie de acuzaţii voalate, Markin pune sub semnul întrebării aselenizările americane din 1969 încoace. Oficialul rus subliniază că este necesară atât anchetarea dispariţiei unor secvenţe filmate la contactul modulului lunar al misiunii Apollo 11 cu Luna în 1969, cât şi testarea "autenticității" celor 400 de kilograme de rocă selenară colectată de misiuni americane ulterioare.

"Nu, noi nu susţinem că ei nu au zburat până la Lună şi că au înregistrat doar un film... Însă toate aceste „artefacte ştiinţifice”, sau poate culturale, fac parte din moştenirea umanităţii, iar dispariţia lor fără urmă este pierderea noastră comună. O investigaţie va arăta ce s-a întâmplat", scrie Markin.

NASA a admis în 2009 că a şters înregistrarea aselenizării din motive bugetare, dar că aceasta a fost refăcută, ulterior, cu ajutorul înregistrărilor de televiziune. Cea mai mare parte a rocii lunare este depozitată la Centrul Spaţial „Lyndon B. Johnson”, în Texas, iar unele fragmente sunt expuse în muzee internaţionale.

Markin mai acuză Washingtonul că este vinovat și de instalarea unor oficiali corupţi în Ucraina, la 25 de ani la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, ceea ce a condus la războiul din fostul stat membru al URSS. El le sugerează procurorilor americani să investigheze potenţiale fapte de corupţie la Cupa Mondială din 1994, în Statele Unite dar nu precizează care sunt motivele pentru care crede că este necesară o asemenea anchetă.

Reamintim că nouă oficiali FIFA sunt vizaţi de o anchetă americană şi elveţiană cu privire la presupuse fapte de corupţie, ceea ce a declanșat scandalul care a condus la demisia preşedintelui FIFA, brazilianul Sepp Blatter.

Rusia şi Qatarul au negat amândouă că drepturile lor de a găzdui Cupa Mondială de fotbal ar avea legătură cu vreo faptă reprobabilă. Însă FBI-ul a confirmat pentru „The Telegraf”, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că lansează o anchetă cu privire la oferte de sponsorizare a turneelor din 2018 și 2022.

Mai multe articole despre:
Rusia fotbal SUA cupa mondiala aselenizare Apollo 11