Rusia a luat o decizie radicală. Ce se întâmplă în cazul avionului MH-17, doborât în Ucraina
Rusia a confirmat joi că se va opune creării unui tribunal special pentru judecarea celor responsabili de doborârea avionului Boeing-777 malaezian în estul Ucrainei, transmite AFP citând o declarație a reprezentantului permanent adjunct al Rusiei la ONU, Petr Ilicev.
Nu este momentul potrivit și este contraproductiv', a invocat sursa citată, confirmând că Rusia va încerca să împiedice adoptarea acestei decizii în Consiliul de Securitate, unde dispune de drept de veto.
Susținută de Olanda, țara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, Malaezia a distribuit miercuri statelor membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție pentru crearea acestui tribunal special. Textul are la bază capitolul 7 din Carta ONU, care menționează că statele membre riscă sancțiuni internaționale dacă nu cooperează deplin cu o asemenea instanță.
În proiect se mai menționează că tribunalul propus 'ar fi un mijloc eficient de garantare a unui proces independent și imparțial' și descrie atacul asupra avionului malaezian drept 'o amenințare la adresa păcii și securității internaționale', astfel că este nevoie ca fiecare stat membru al ONU să coopereze în investigație.
Conform raportului preliminar întocmit de specialiștii olandezi, prăbușirea avionului companiei Malaysia Airlines pe 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de separatiștii proruși din estul Ucrainei, a fost provocată de impactul acestuia cu o rachetă antiaeriană ale cărei caracteristici corespund cu sistemul rusesc Buk.
În timp ce SUA și Ucraina afirmă că avionul a fost doborât de rebelii sprijiniți de Moscova, aceasta din urmă susține că racheta a fost lansată de forțele armate ucrainene.
Sursa: Agerpres