MENIU

România, din nou împotriva UE, la inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim

Ambasada SUA la Ierusalim

România, dar și Austria, Ungaria și Cehia, au fost prezente la inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim, eveniment boicotat de celelalte state membre UE. 

România, Austria, Ungaria și Cehia au acceptat invitația oficială trimisă de Ministerul de Externe al Israelului pentru a asista la o recepție, duminică, pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, scrie publicația israeliană.

Țări printre care Germania, Polonia, Rusia şi Polonia au refuzat să participe la eveniment. 

Șeful misiunii diplomatice a României, însărcinatul cu afaceri Ovidiu Ierulescu este cel care a luat parte la acest eveniment. Informația a fost confirmată pentru Realitatea TV de guvernul israelian.

Contactat de Realitatea TV, MAE român a confirmat de asemenea prezența, dar ceva mai târziu. 

”La recepţia organizată astăzi, 13 mai 2018, de către Ministerul Afacerilor Externe israelian, va participa un reprezentant al Ambasadei României în Israel. În ceea ce priveşte deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primită o invitaţie de participare”, a precizat duminică MAE pentru Realitatea TV.

UE se opune în mod oficial mutării ambasadei la Ierusalim, iar majoritatea statelor membre boicotează participarea la această recepție.

Recepția a avut loc duminică seară la Ierusalim, cu o zi înaintea ceremoniei oficiale de mutare a ambasadei, la care participă fiica lui Donald Trump, Ivanka, ginerele acestuia, Jarde Kushner, și alți oficiali SUA.

România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a precizat MAE român, sâmbătă, explicând decizia.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE, că PSD face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

„Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum a făcut și salarizarea după ureche. Fac multe lucruri după ureche și iese prost, fiindcă prin blocarea unei declarații România este readusă în marginea UE alături de țări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esență eurosceptică. Vreau să le reamintesc acestor pesediști că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente care vin pe linia PSD riscă să ne scoată din Europa. Așa ceva nu se poate. Nu este adminisibil ca PSD cu o guvernare după ureche să ia din ce în ce mai des anumite decizii care să ne aducă în marginea Europei”, a spus Iohannis.

 

 

Mai multe articole despre:
UE România SUA ambasadă Ierusalim