Război Ucraina. Bătălia pentru Kaliningrad. Rusia, o nouă amenințare la adresa NATO
Vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Vladimir Dzhabarov, a avertizat țările occidentale despre disponibilitatea Federației Ruse de a lupta pentru teritoriul enclavei Kaliningrad, pe care nu îl va ceda nimănui.
Potrivit oficialului rus, orice încercare „de a smulge Kaliningradul se va sfârși într-o ciocnire militară cu Rusia”.
„Nu cred că NATO nu înțelege asta. Lituania, Polonia ar trebui să se gândească la asta, pentru că sunt primele care au căzut serios în această mașină de tocat carne”, a spus el.
Senatorul consideră că prin acțiunile lor țările NATO „sondează” Moscova să vadă câtă determinare și fermitate există în problema concesiunilor teritoriale. Jabarov a adăugat că problema tranzitului mărfurilor poate fi rezolvată prin diplomație.
„Uniunea Europeană a trecut deja la adoptarea unor excepții de la sancțiuni, care permit transportarea tuturor mărfurilor prin Lituania. Lituania părea să reziste de dragul aparențelor, dar este complet dependentă de Uniunea Europeană și trăiește din aceste subvenții pe care Uniunea Europeană le alocă”, a adăugat oficialul.
Fostul ministru de Interne al Letoniei, Maris Gulbis, a exprimat opinia că prin impunerea restricțiilor de tranzit către regiunea Kaliningrad din Lituania, autoritățile UE și NATO au făcut „primul pas pentru a tăia Kaliningradul, fosta capitală a Estului”.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, l-a numit pe Gulbis „un alt ticălos”. În opinia sa, fostul oficial „a băut sau a mâncat ceva rău”.
Medvedev și-a repetat teza despre un nou război global pentru a doua oară într-o zi. El a vorbit mai întâi despre acest lucru în contextul Crimeei și a menționat că un conflict militar deschis între Rusia și NATO ar putea începe dacă Ucraina se alătură alianței și apoi încearcă să pună mâna pe peninsula Crimeea.
Pe 18 iunie, Vilnius a restricționat tranzitul mărfurilor către Kaliningrad, care intrau sub sancțiunile europene. Printre acestea se numără materialele de construcție, cimentul și metalele. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că Vilnius a acționat în conformitate cu sancțiunile UE. Ca răspuns, Rusia a efectuat exerciții militare ale Flotei Baltice și ale unităților terestre.
Pe 25 iunie, Comisia Europeană a pregătit un document care permite Rusiei să transporte mărfuri interne sancționate către Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei. Noua regulă nu a fost încă adoptată, Vilnius are dreptul de veto. În același timp, președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat că „nu se pune problema de coridoare”, deoarece țara nu va face concesii după amenințările Kremlinului.