Război Ucraina. A 3-a rundă de negocieri pentru pace a durat 4 ore: Progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare
Delegațiile din Rusia și Ucraina s-au întâlnit în Belarus și au discutat aproape patru ore. Rușii au avut pretenții mari și au cerut inclusiv ca Ucraina să își modifice constituția pentru a garanta că nu aderă la NATO sau UE. Asta, în timp ce ne aflăm în cea de-a douăsprezecea zi de război.
UPDATE 20:30 - A treia rundă de discuţii privind conflictul dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat cu "mici evoluţii pozitive" legate de potenţialele coridoare umanitare, potrivit unor rapoarte.
Mihail Podolyak a postat un filmuleţ pe Twitter, imediat după finalizarea celei de-a treia runde de negocieri. „A treia rundă de negocieri s-a încheiat. Există progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare... Vor continua consultările intensive cu privire la blocul politic de bază al reglementărilor, împreună cu încetarea focului şi garanţiile de securitate”.
UPDATE 15:30 - Primele imagini cu sosirea delegației ucrainene în Belarus, la locul negocierilor, runda a doua.
#Ukrainian delegation at the negotiation site pic.twitter.com/2HugMggVxg — NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022
UPDATE 13.45 - Consilierul președintelui Zelenski, Mihail Podoliak, a anunțat că negocierile din Belarus încep la ora 16.00, ora României, potrivit Unian.net. Acesta a postat pe Twitter o fotografie cu momentul plecării spre Belarus. podoliak a precizat că delegația Ucrainei are aceeași componență ca la runda anterioară.
Переговори з РФ. Третій раунд. Початок о 16:00 за київським часом. Делегація – без змін. pic.twitter.com/GRZzv9iBtH
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 7, 2022
Delegația ucraineană are aceeași componență ca la a doua rundă de negocieri: David Arakhamia, ministrul apărăriiOleksiy Reznikov, consilierul șefului biroului președintelui Mihail Podoliak și ministrul adjunct de externe al Ucrainei Mykola Tochitsky.
UPDATE 12.50 - A treia rundă de negocieri începe la ora 14.00, ora României, potrivit anunțului părții ucrainene. David Arakhamia, membru al delegației ucrainene, a confirmat în urmă cu aproape o oră că el și colegii săi sunt pe drum.
Locul unde au loc discuțiile este același ca și pe 2 martie, la runda a doua - Pădurea Bialoveșkaia, în zona graniței Poloniei cu Belarus, la 70 km nord de Brest și la 62 km sud-est de Bialistok, scrie pravda.com.ua.
UPDATE 12.20 - Delegația din Rusia a ajuns în localitatea din Belarus unde ar urma să aibă loc negocierile. Este vorba de aceeași componență ca și la a doua rundă de negocieri din 2 martie.
Săptămâna trecută, delegația rusă, a fost reprezentată de ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Gryzlov, deputatul Leonid Slutsky, viceministrul de Externe, Andrei Rudenko, și viceministrul Apărării, Alexander Fomin. La conducerea delegației s-a aflat Vladimir Medinskiy, consilierul pe cultură de la Kremlin.
UPDATE 11.15 - Delegația din Rusia a anunțat că se îndreaptă spre Belarus, a anunțat guvernul de la Moscova.
Oficialii ruși declară că sunt pregătiți pentru o nouă rundă de negocieri cu Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Kremlinului să oprească bombardamentele înainte de discuțiile diplomatice.
Nu este clar dacă delegaţia ucraineană se va prezenta la negocieri, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există informaţii contradictorii cu privire la discuţii.
Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina a înregistrat pierderi masive. Turnul de televiziune, Parchetul Regional și numeroase clădiri au fost complet distruse.
Și aeroportul din Vinița a fost bombardat de rachetele rusești. Trupele lui Putin au tras și în civili, în timpul evacuarilor, iar opt oameni au murit.
Între timp, Zelenski anunță că Rusia pregătește un atac de amploare asupra Odesei.
În Irpin, o suburbie a Kievului, în timpul evacuării prin coridorul verde, trupele ruse au tras în civili și opt oameni au murit. Printre victime se numără și o întreagă familie: mama, tata și doi copii. Aceștia voiau doar să fugă de război cât mai departe. N-au mai apucat.
Între timp, Agenția Internaționala pentru Energie Atomică anunță că sunt probleme de comunicare cu echipa ucraineană, care lucrează la centrala nucleară de la Zaporojie. Rușii au tăiat și accesul la unele rețele mobile și la internet, avertizează partea ucraineană.