MENIU

Război în Ucraina, ziua 877. Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 877 / Foto: Profi Media

Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare, mai ales într-o regiune care „a atras atenția nesănătoasă a oponenților noștri”. Ucraina se află în ziua 877 a războiului.

UPDATE 23:11- O naționalistă din Ucraina, împușcată pe stradă: „Victima este în stare critică”

Un bărbat a împușcat și rănit grav, vineri, o fostă membră a parlamentului ucrainean, Irina Farion, cunoscut pentru derularea unor campanii vocale de apărare a limbii ucrainene, relatează Reuters preluat de HotNews.ro. Autoritățile au catalogat atacul drept o tentativă de asasinat.

Poliția a lansat o operațiune amplă de căutare a presupusului atacator, care a împușcat-o pe Irina Farion, în vârstă de 60 de ani, pe o stradă din orașul de vest Liov.

„Atacul asupra Irinei Farion a fost clasificat drept tentativă de omor”, a declarat ministrul de Interne Igor Klimenko pe Telegram. „Victima este în stare critică, iar medicii luptă pentru a-i salva viața”.

UPDATE 20:15 - Trei morţi, între care un copil, în urma unei lovituri ruseşti la Mikolaiv

Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost ucise, iar alte cinci rănite vineri în urma unei lovituri ruseşti care a atins un loc de joacă în oraşul Mikolaiv (Nikolaev, sud), a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

Lovitura rusă "a atins un teren de joacă din apropierea unui imobil de locuinţe. Până acum sunt cinci răniţi. Trei persoane au fost ucise, între care un copil", a scris el pe Telegram.

Preşedintele ucrainean, care a denunţat din nou "teroarea" rusă, şi-a însoţit comunicatul cu mai multe imagini care arătau un imobil cu geamurile sparte la mai multe etaje.

Cel puţin o persoană era evacuată pe o brancardă, iar alte două zăceau pe pământ, potrivit imaginilor.

UPDATE 18:16 - Rusia anunţă că a mai cucerit un sat în regiunea Doneţk, în timp ce se pregăteşte de un asalt în Zaporojie

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat vineri că armata rusă a preluat controlul asupra Iuriivka, un alt sat din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, continuând să avanseze spre aşezarea New York din aceeaşi regiune, ţinta unor bombardamente intense din partea forţelor ruse care caută să progreseze, în timp ce autorităţile ucrainene au atras atenţia că Rusia acumulează în prezent forţe în sectorul Zaporojie pentru un posibil asalt asupra oraşului Vuhledar, bastion strategic al armatei ucrainene, potrivit EFE, AFP şi Unian, citate de Agerpres.

"Unităţile grupării armate \"Centru\" au eliberat localitatea Iuriivka din cadrul \"republicii populare\" Doneţk în urma unor acţiuni intense", indică ministerul în raportul său zilnic.

Iuriivka este un mic sat în Donbas, situat la circa doi kilometri distanţă de aşezarea ucraineană New York (înfiinţată sub acest nume în secolul al XVIII-lea de colonişti germani menoniţi) şi nu departe de Toreţk, două localităţi vizate de multiple lovituri de la mijlocul lunii iunie din partea ruşilor care caută să le cucerească şi să avanseze în regiunea Doneţk (est).

În ultimele şapte zile, Rusia a revendicat, de asemenea, controlul asupra localităţii Urojainoie, tot în regiunea Doneţk.

Forţele ruse menţin presiunea de-a lungul întregului front ucrainean şi avansează foarte lent în mai multe sectoare, în pofida rezistenţei armatei ucrainene.

UPDATE 16:30 - Moscova a ajuns să se laude cu sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina și susține că acestea o ajută să evite pana informatică de la Microsoft

Ministerul rus al Comunicațiilor Digitale a transmis vineri că liniile aeriene și băncile din țară nu par să fi fost afectate de defecțiunea generalizată a sistemelor Microsoft care a perturbat zborurile și companiile din întreaga lume, lăudând măsurile luate de Moscova față de sancțiunile occidentale, pe care le-a prezentat drept un „scut” împotriva dezordinii digitale, scrie The Moscow Times potrivit HotNews.ro.

Industria internațională a călătoriilor, precum și unele posturi de televiziune, bănci și sisteme de sănătate au fost scoase din funcțiune vineri dimineață în Statele Unite, Australia, Europa și Asia. Guvernul australian a asociat întreruperile cu firma globală de securitate cibernetică Crowdstrike, care, potrivit Reuters, și-a alertat clienții că o actualizare defectuoasă a software-ului său cauzează blocarea Microsoft Windows.

Microsoft a anunțat că a luat „măsuri de atenuare” ca răspuns la problemele sistemelor sale, deși nu a fost imediat clar dacă acestea erau legate de întreruperile globale.

„În acest moment, ministerul nu a primit rapoarte privind defecțiuni de sistem pe aeroporturile rusești”, a transmis Ministerul Comunicațiilor Digitale din Rusia, într-un comunicat difuzat de agenția de presă de stat TASS.

Autoritatea federală rusă pentru aviație Rosaviatsia a confirmat că nicio companie aeriană internă nu a fost afectată de întreruperea globală.

„Situația cu Microsoft arată încă o dată importanța înlocuirii importurilor de software străin, în primul rând la facilitățile de infrastructură informatică critică”, a precizat Ministerul Comunicațiilor Digitale.

UPDATE 13:20 - O delegație militară rusă se află în Coreea de Nord pentru a lucra la punerea în aplicare a acordurilor încheiate în timpul recentei vizite a președintelui Vladimir Putin la Phenian, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.


UPDATE 11:30 - O dronă ucraineană a lovit vineri o mănăstire din regiunea Kursk, din Rusia, omorând o persoană, a declarat guvernatorul regional Alexei Smirnov pe aplicația Telegram, transmite Reuters.

Canalul Mash Telegram a relatat că un enoriaș în vârstă de 60 de ani a murit în jurul orei locale 08.30 după ce o dronă a tras opt proiectile asupra Mănăstirii Sfântul Nicolae Belogorsky din Gornal, un sat din apropierea graniței cu Ucraina.

Autoritățile ucrainene nu au comentat imediat atacurile anunțate de ruși, despre care Reuters spune că nu le-a putut confirma independent.

Ca și alte regiuni de frontieră rusești, Kursk este frecvent atacată de forțele Kievului. Marți, un atac cu dronă asupra unei fabrici producătoare de dispozitive electrice din orașul Korenevo a provocat un incendiu în care nimeni nu a fost rănit.

Mănăstirea a fost fondată în 1671 și l-a găzduit cândva pe scriitorul Fiodor Dostoievski, care și-a imortalizat conversațiile cu călugării în romanul său „Frații Karamazov”, potrivit site-ului web al mănăstirii.

Resturi ale unei drone ucrainene doborâte au rănit vineri dimineață două persoane în orașul rus Kursk, a declarat guvernatorul regional interimar Alexei Smirnov pe aplicația de Telegram, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de 19 drone au fost distruse peste noapte, inclusiv 11 deasupra regiunii Kursk, a relatat agenția de știri Interfax.

Candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au programată, vineri, o discuţie telefonică, potrivit unor surse familiarizate cu aceste planuri, citate de CNN și Reuters, scriu News.ro și Agerpres.

Rusia nu exclude noi amplasamente cu rachete nucleare ca răspuns la planificata staționare de arme convenționale cu rază lungă de acțiune americane în Germania, a declarat ministrul adjunct de Externe, Serghei Ryabkov.

Moscova îndeamnă la „realism” în privința promisiunilor lui Trump că va putea pune capăt rapid războiului din Ucraina

„El a promis că va face pace şi în Orientul Mijlociu”, a afirmat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Rusia a atenţionat, joi, că promisiunea candidatului republican la preşedinţia SUA, fostul preşedinte Donald Trump, că va pune rapid capăt războiului din Ucraina dacă ajunge din nou la Casa Albă trebuie privită cu realism, amintind că Trump a promis în precedentul său mandat că va face pace şi în Orientul Mijlociu, ceea ce nu s-a întâmplat.