MENIU

Război în Ucraina, ziua 867: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după ce Rusia a atacat un spital de copii din Ucraina - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 867: Biden promite noi măsuri pentru apărarea aeriană a Ucrainei /Profimedia

Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 867. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat luni atacurile ruse împotriva mai multor oraşe din Ucraina care au provocat moartea a cel puţin 33 de persoane, dintre care unele în spitale, atacuri pe care le-a descris drept "deosebit de şocante". 

UPDATE 00:00 - Rușii au schimbat tactica loviturilor cu rachete.

Rușii au schimbat tactica loviturilor cu rachete, ceea ce poate explica atacul tragic asupra Kievului, în timpul căruia au lovit mai multe unități medicale. Această opinie este împărtășită de președintele Asociației Aviației Ucrainene a Piloților și Proprietarilor de Aeronave, AOPA Ucraina, aviatorul ucrainean Ghenadi Hazan. Într-un comentariu pentru Radio NV, el a subliniat că atacul a fost unul combinat.

Aviatorul a vorbit despre tacticile folosite luni, 8 iulie, de ocupanți pentru a sparge apărarea antiaeriană.

UPDATE 23.00 - Preşedintele american Joe Biden se va întâlni joi la Washington cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în marja summitului NATO, pentru a arăta sprijinul "neclintit" al Washingtonului faţă de Kiev, a anunţat marţi Casa Albă.

UPDATE 22.00 - Volodimir Zelenski se află la Washington, pentru summitul NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit marți la Washington pentru a participa la summitul NATO ce se desfășoară până joi, 11 iulie, a anunțat agenția oficială ucraineană Ukrinform.

Șeful statului ucrainean ar urma să țină marți un discurs la Institutul Ronald Reagan din Washington. În ultimele zile, el i-a îndemnat aliații Kievului să consolideze sistemele ucrainene de apărare aeriană și este de așteptat ca el să reia aceste îndemnuri, notează The Guardian.

UPDATE 21.00 - Înalt oficial NATO: Putin a făcut planuri de asasinate și sabotaje / Rusia nu dispune de muniție și trupe pentru o ofensivă majoră în Ucraina

Un înalt oficial NATO a declarat marți că Rusia încă nu dispune de muniții și trupe pentru a lansa o ofensivă majoră în Ucraina și că se așteaptă ca Kievul să își intensifice propriile operațiuni ofensive atunci când proviziile și condițiile meteorologice îi vor permite, potrivit Reuters.

Oficialul, care a vorbit în cadrul unei ședințe de informare cu jurnaliștii sub rezerva anonimatului, a declarat că Rusia trebuie să obțină provizii semnificative de muniție de la alte țări, în afară de ceea ce are deja.

UPDATE 20.00 - Rusia a anunțat marți că a emis un mandat de arestare pe numele opozantei exilate Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, decedat în închisoare în februarie, sub acuzația de „participare la un grup extremist”, potrivit AFP.

„Iulia Borissovna (Navalnaia) s-a sustras anchetei preliminare și, prin urmare, a fost plasată pe lista persoanelor căutate”, a declarat serviciul de presă al instanțelor din Moscova pe Telegram.

UPDATE 18.00 - Ministerul rus al Apărării a revendicat marți cucerirea unui mic sat din estul Ucrainei, câștigând încă puțin teren pe linia frontului împotriva unei armate ucrainene lipsite de muniție și de oameni, transmite France Presse.

Forțele ruse „au eliberat localitatea Iasnobrodivka din Republica Populară Donețk și și-au îmbunătățit poziția”, a afirmat ministerul rus într-un comunicat.

UPDATE 16.00 - Al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian va ajunge în Republica Moldova în anul 2025, sistemul fiind acum în proces de asamblare, a anunţat marţi ministrul apărării moldovean, Anatolie Nosatîi, subliniind că acest al doilea radar care va ajunge în Republica Moldova va fi unul complementar sistemului actual de monitorizare a spaţiului aerian şi va asigura detectarea unor eventuale pericole, potrivit Radio Chişinău şi IPN.

Republica Moldova achiziţionează cel de-al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, graţie programului Instrumentul European pentru Pace, a afirmat ministrul Nosatîi într-o intervenţie radiofonică.

La 20 decembrie, armata Republicii Moldova a primit din Franţa un radar Ground Master (GM) 200 de monitorizare a spaţiului aerian.

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, mai multe fragmente de rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, spaţiul său aerian a fost survolat de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei, amintesc media de peste Prut. 

UPDATE 12:10 - Kremlinul declară că va urmări cu "maximă atenţie" summitul NATO de la Washington

Kremlinul a indicat marţi că urmăreşte cu "maximă atenţie" summitul NATO care se deschide marţi la Washington, dat fiind faptul că "Alianţa Nord-Atlantică consideră Rusia drept inamicul său", relatează AFP, EFE şi Reuters.

"Aceasta este o alianţă care consideră Rusia drept inamic, adversar. Este o alianţă care a declarat în mai multe rânduri, în mod deschis, că obiectivul său este să provoace o înfrângere strategică Rusiei pe câmpul de luptă. Acesta este motivul pentru care vom urmări cu cea mai mare atenţie retorica discuţiilor care vor avea loc şi deciziile ce vor fi luate", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul conferinţei de presă zilnice.

În plus, a subliniat Peskov, NATO este un bloc care este "direct implicat în conflictul ucrainean de partea Ucrainei".

Liderii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, care s-a extins la 32 de membri pentru a include Finlanda şi Suedia după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, se reunesc marţi la Washington pentru un summit destinat să confirme sprijinul său pentru Ucraina, dar dominat de un climat de incertitudine politică înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA în noiembrie.

UPDATE 12:00 - Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după ce Rusia a atacat un spital de copii în Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă marţi după atacul de luni al Rusiei asupra Ucrainei, care a lovit un important spital de copii din Kiev şi a făcut numeroase victime, inclusiv minori, relatează DPA.

Conform Unian, care citează Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), pentru a evita responsabilitatea, Moscova a declanşat o operaţiune amplă de dezinformare cu ajutorul media de stat şi al înalţilor săi responsabili, care dau vina pe antiaeriana ucraineană şi care susţin că, de fapt, acest spital ar fi fost parţial militar şi că astfel constituia o ţintă legitimă, dar dovezile de la locul tragediei infirmă afirmaţiile ruseşti.

Reuniunea de urgenţă a fost convocată de către Franţa, ţară cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate, şi de către Ecuador, care nu beneficiază de un statut asemănător, fiind programată să înceapă la ora locală 16:00 (20:00 GMT).

UPDATE  11:00 - Țările din Asia Centrală au început marți exerciții militare comune terestre, maritime și aeriene, fără participarea Rusiei și Chinei, cele mai influente două puteri din această regiune bogată în materii prime și strategică pentru comerțul mondial, transmite AFP, preluat de HotNews.ro.

„Toate contingentele au sosit”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei kazahe, țara gazdă a acestor manevre între cinci foste republici sovietice, „primele de acest gen”, potrivit aceleiași surse.

Exercițiile militare „Birlestik-2024″ („alianță” în kazahă), care au loc în Marea Caspică, vor reuni până la 17 iulie aproximativ 4 000 de militari, cu nave de război, avioane de luptă, artilerie și tancuri.

Patru țări din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan, din care lipsește doar Turkmenistanul) participă la aceste exerciții, împreună cu Azerbaidjan, stat din Caucaz.

UPDATE 10:00 China și Belarus fac exerciții militare la granița cu Polonia

China și Belarus au început luni exerciții militare comune, au informat ministerele apărării din cele două țări, desfășurând exercițiile la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia, membră NATO, chiar înainte să înceapă summitul de la Washington al Alianței.

Exercițiile denumite Falcon Assault, vor dura până la 19 iulie și au loc pe un teren de antrenament din apropierea orașului Brest, a declarat ministerul belarus al apărării. Brest, în sud-vestul Belarusului, se află la granița cu Polonia. (Reuters)

UPDATE 9:45 Atac „masiv” cu drone ucrainene în mai multe regiuni din Rusia

Ministerul apărării de la Moscova a transmis că forțele sale antiaeriene au interceptat azi-noapte 38 de drone ucrainene deasupra mai multor regiuni rusești.

Potrivit contului de Telegram al ministerului rus al apărării, au fost distruse 3 drone în regiunea Belgorod, 7 în Kursk, 2 în Voronej, 21 în Rostov și 5 în Astrahan.

UPDATE 8:10 Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri asupra Ucrainei chiar înaintea summit-ului NATO

Peste 170 de persoane au fost rănite, în timp ce cel puţin 37 au fost confirmate ca fiind ucise din cauza atacului rusesc din 8 iulie din întreaga ţară, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, citat de The Kyiv Independent. "Teroriştii ruşi trebuie traşi la răspundere pentru acest lucru. Simpla îngrijorare nu opreşte teroarea", transmite preşedintele Ucrainei. În același timp, oficialii SUA transmit faptul că acest atac nu va schimba politica și nu i se va permite Ucrainei să lovească adânc în teritoriul Rusiei, informează News.ro.

UPDATE 5:20 - Preşedintele Klaus Iohannis va participa, de marţi până joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii.

Administraţia Prezidenţială a informat într-un comunicat de presă că summitul din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înfiinţarea NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, care a dovedit inclusiv în perioada dificilă de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei că unitatea, solidaritatea şi hotărârea Aliaţilor reprezintă principalele sale avantaje strategice.

Sursa citată subliniază şi că ţara noastră marchează în acest an două decenii de la aderarea la NATO, apartenenţă care a adus cetăţenilor români cele mai solide garanţii de securitate din istorie.

"România este un aliat puternic şi responsabil, un furnizor relevant de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi dincolo de aceasta. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia la Washington că apartenenţa la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană şi cea euroatlantică", se arată în comunicat.

În cadrul summitului, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestuia. Totodată, liderii aliaţi vor agrea asupra întăririi şi a modernizării pe mai departe a posturii de descurajare şi apărare colective.

UPDATE 4:10 - Biden promite noi măsuri pentru apărarea aeriană a Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a denunţat luni atacurile care au făcut cel puţin 36 de morţi în Ucraina, "un memento atroce", în opinia sa, a "brutalităţii" demonstrate de Rusia, şi a promis "noi măsuri pentru a întări apărarea antiaeriană a Ucrainei", notează AFP.

"Împreună cu aliaţii noştri, vom anunţa noi măsuri pentru a întări apărarea antiaeriană a Ucrainei cu scopul de a ajuta la protejarea oraşelor şi civililor acesteia de loviturile ruseşti", a declarat preşedintele american, care găzduieşte cu începere de marţi la Washington un summit NATO, alături, printre alţii, de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia a întreprins luni un atac masiv împotriva unor oraşe din Ucraina, loviturile vizând Kievul fiind unele dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei.