MENIU

Război în Ucraina, ziua 839: Volodimir Zelenski, discuții cruciale la Berlin cu Olaf Scholz - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 839 de război. 

UPDATE 00.00 - Agresiunea rusă împotriva Ucrainei și prăbușirea MH17, în fața CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va examina miercuri patru plângeri depuse împotriva Rusiei de către Ucraina pentru operațiunile desfășurate începând din februarie 2022 și în 2014 în regiunea Donbas, precum și de către Olanda pentru doborârea zborului MH17.

UPDATE 23.00 - Noi interferenţe în semnalul GPS, atribuite Rusiei: Un avion comercial nu a putut ateriza în estul Finlandei și a făcut cale întoarsă

Un avion comercial al companiei aeriene finlandeze Finnair a fost nevoit să se întoarcă marţi la Helsinki după ce nu a putut să aterizeze în oraşul Joensuu, în apropiere frontierei cu Rusia, din cauza interferenţelor semnalului GPS care ar fi fost provocate de Moscova.

UPDATE 22.00 - Agresiunea rusă împotriva Ucrainei și prăbușirea MH17, în fața CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va examina miercuri patru plângeri depuse împotriva Rusiei de către Ucraina pentru operațiunile desfășurate începând din februarie 2022 și în 2014 în regiunea Donbas, precum și de către Olanda pentru doborârea zborului MH17.

UPDATE 21.00 - Noi interferenţe în semnalul GPS, atribuite Rusiei: Un avion comercial nu a putut ateriza în estul Finlandei și a făcut cale întoarsă

Un avion comercial al companiei aeriene finlandeze Finnair a fost nevoit să se întoarcă marţi la Helsinki după ce nu a putut să aterizeze în oraşul Joensuu, în apropiere frontierei cu Rusia, din cauza interferenţelor semnalului GPS care ar fi fost provocate de Moscova.

UPDATE 20.00 - Discursul lui Zelenski în Bundestag: „Facem absolut totul pentru a preveni ridicarea unui zid între diferitele părţi ale ţării noastre. Nu poate exista pace cu o Ucraină divizată”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german) că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât ţara rămâne divizată, cu o parte ocupată de Rusia.

UPDATE 19.00 - Jens Stoltenberg asigură statele est-europene că NATO îi va apăra pe toţi aliaţii

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a repetat marţi promisiunea că alianţa îşi va apăra toţi membrii, referindu-se în special la statele de pe flancul estic, în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează Agerpres citând agenția germană DPA.

„NATO are forţele, resursele, capacităţile şi voinţa politică de a apăra toţi aliaţii”, a insistat el după o întâlnire la Riga cu preşedintele leton Edgars Rinkevics.

UPDATE 18.00 - Liderii din G7 vor discuta la summitul din Italia de săptămâna aceasta cum să accelereze procedura prin care Ucraina să beneficieze de profiturile generate de activele rusești înghețate în străinătate, a declarat marți șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Acum vom face Rusia să plătească”, a spus ea la o conferință de la Berlin dedicată mobilizării de sprijin internațional pentru reconstrucția Ucrainei după ce războiul se va termina. (Reuters)

UPDATE 14:55 - Președinții României, Poloniei și Letoniei au transmis marți că sunt „profund îngrijorați de activitățile hibride maligne recente ale Rusiei pe teritoriul NATO”.

„Vom acționa individual și colectiv pentru a aborda aceste acțiuni, ne vom spori reziliența și vom continua să ne coordonăm îndeaproape pentru a ne asigura că Alianța și Aliații sunt pregătiți să descurajeze și să se apere împotriva acțiunilor sau atacurilor hibride”, spun Klaus Iohannis, Andrzej Duda și Edgars Rinkēvičs în Declarația copreședinților Summitului Formatului București 9 (B9).

„Vom continua să consolidăm sprijinul adaptat al NATO pentru Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova, recunoscând că acești parteneri sunt cei mai afectați de influența malignă a Rusiei”, se spune în mesaj, potrivit Președinției.

UPDATE 14:30 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice a ţării sale au dus la o înjumătăţire a producţiei de energie electrică a Ucrainei începând din iarnă, relatează AFP.

Zelenski, aflat într-o deplasare la Berlin, a declarat că livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este "răspunsul" pentru a opri Rusia şi a pune capăt invaziei.

"Atacurile ruseşti cu rachete şi drone au distrus deja o capacitate de 9 gigawaţi. Consumul maxim de energie electrică din iarna trecută a fost de 18 gigawaţi. Deci jumătate nu mai există astăzi", a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, 80% din producţia de energie termică şi o treime din producţia hidroelectrică au fost distruse de loviturile ruseşti, care au vizat multe centrale electrice ucrainene în ultimele luni, după o campanie de bombardamente anul trecut, care a dus deja la întreruperi masive.

Zelenski a acuzat, de asemenea, Rusia că vizează instalaţiile de stocare a gazelor şi sistemele care conectează reţeaua electrică a Ucrainei la cea a UE.

"Teroarea provocată de rachete şi bombe este cea care ajută trupele ruseşti să avanseze pe teren", a spus Zelenski.

"Atât timp cât nu privăm Rusia de posibilitatea de a teroriza Ucraina, (Vladimir) Putin nu va avea niciun interes real să caute o pace justă", a adăugat el, dând asigurări că "apărarea aeriană este răspunsul".

Ca urmare a atacurilor ruseşti, operatorul naţional Ukrenergo a anunţat marţi că extinde raţionalizarea energiei în toată ţara.

UPDATE 14:10 - Rusia a revendicat marți cucerirea a două noi sate în estul Ucrainei, continuând progresul lent pe care l-a început în urmă cu câteva luni împotriva unei armate care duce lipsă de recruți și de arme, notează AFP.

 

Luni, Moscova revendicase deja cucerirea unui sat într-unul dintre rarele sectoare în care trupele ucrainene făcuseră progrese în timpul contraofensivei lor din vara trecută. Vladimir Putin a afirmat săptămâna trecută că forțele sale au cucerit aproape 880 km2 de teritoriu de la începutul anului, precum și aproximativ cincizeci de așezări.

 

UPDATE 11:00Rusia a început să folosească submarine pentru a patrula în Marea Neagră după ce o serie de nave au fost atacate de Ucraina, a declarat Dmitro Pletenciuk, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare din Sud și al Marinei, la televiziunea națională pe 10 iunie.

UPDATE 9:16 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1100 de soldați, 23 de tancuri, 32 de alte blindate de luptă, 46 de tunuri, un avion Su-25, un lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 58 diferite vehicule și 21 de echipamente speciale.

UPDATE 6:20 - Preşedintele Zelenski a sosit la Berlin pentru discuţii cu cancelarul Olaf Scholz

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit luni seară la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz şi va participa la o conferinţă privind reconstrucţia ţării sale, a anunţat el pe X, transmite AFP.

"Cancelarul Scholz şi cu mine vom discuta despre continuarea ajutorului pentru apărare, extinderea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei şi producţia comună de arme", a scris Volodimir Zelenski pe reţeaua socială.

UPDATE 4:12 - Demisie fulger în rândul administraţiei de la Kiev

Şeful agenţiei de reconstrucţie a Ucrainei, Mustafa Nayyem, a demisionat cu o zi înainte de o conferinţă internaţională privind reconstrucţia pe termen lung a ţării, spunând că a fost împiedicat să participe după ce a fost sistematic subminat de guvernul ucrainean în a-şi face treaba, relatează News.ro citând The Guardian.