MENIU

Război în Ucraina, ziua 833: Întâlnire decisivă Biden - Zelenski în Franţa şi la G7, în Italia. Miză uriașă pentru conflictul cu Rusia - LIVE TEXT

Întâlnire decisivă Biden - Zelenski în Franţa şi la G7, în Italia. Miză uriașă pentru conflictul cu Rusia 

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 833 de război. Rusia, care revendică progrese constante în ultimele săptămâni în estul şi nord-estul Ucrainei, a declarat marţi că nu exclude ca forţele sale ar putea lovi instructorii francezi pe solul ucrainean.  

UPDATE 20:35 - Preşedintele francez Emmanuel Macron va participa la Summitul de pace pentru Ucraina, anunţă Palatul Elysee

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, "va participa" la summitul de pace pentru Ucraina, care urmează să se desfăşoare în Elveţia la jumătatea lunii iunie, a anunţat miercuri Palatul Elysee, potrivit AFP.

În afară de asistenţă militară "pe termen lung" pentru Ucraina, Franţa intenţionează să-şi ofere "sprijinul politic şi diplomatic", a explicat preşedinţia franceză.

Ucraina speră să obţină un sprijin larg la nivel internaţional în cadrul acestui summit, expunând condiţiile pe care le consideră necesare pentru a se pune capăt războiului declanşat de Rusia împotriva sa.

Peste 100 de ţări şi organizaţii s-au angajat să participe la acest summit, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a îndemnat ţările din regiunea Asia-Pacific să i se alăture.

Unii şefi de stat, cum ar fi preşedintele american Joe Biden, au comunicat deja că nu se vor deplasa la acest summit.

Statele Unite vor fi totuşi reprezentate de vicepreşedintele american Kamala Harris, după cum a indicat luni Casa Albă. Kievul a anunţat marţi seara că va fi prezent şi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit agenţiei de presă Unian.

UPDATE 17:25 - Ucraina nu le mai permite cetăţenilor săi care trăiesc în străinătate şi sunt apţi de luptă să circule liber

Ucraina nu le mai permite de la 1 iunie cetăţenilor săi bărbaţi care trăiesc în străinătate şi sunt apţi de luptă să iasă liber din ţară dacă se află din nou pe teritoriul său, pentru a reface rândurile armatei sale aflate în război cu Rusia.

"Cetăţenii ucraineni care au părăsit Ucraina de mai mult de trei luni nu vor mai putea face parte din categoria persoanelor excluse din registrul recruţilor (...) şi sunt obligaţi să se înregistreze în armată în termen de 30 de zile", a declarat miercuri pentru AFP Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al pazei de frontieră ucrainene.

Modificarea legii urmăreşte să îi oblige pe deţinătorii ucraineni de permise de şedere străine să nu mai poată părăsi ţara, deşi puteau circula liber înainte ca legea să intre în vigoare la 1 iunie, la câteva zile după scăderea controversată a limitei de vârstă pentru mobilizare la 25 de ani.

"Această prevedere li se aplică cetăţenilor ucraineni de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani", a detaliat Demcenko pentru AFP.

Noua lege ar trebui să permită armatei să-şi refacă rândurile, în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut pentru AFP la jumătatea lunii mai că ţara sa duce lipsă de oameni, ceea ce afectează moralul trupelor, epuizate după doi ani de război.

UPDATE 16:45 - 11 țări din UE cer grăbirea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei

Un grup de 11 din cele 27 de state membre ale UE au cerut miercuri preşedinţiei belgiene a Consiliului UE să adopte încă de luna aceasta cadrele de negociere pentru aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, pentru a putea fi convocate conferinţele interguvernamentale cu cele două ţări la sfârşitul lunii, relatează agenţia EFE, care a consultat scrisoarea.

"Deschiderea negocierilor de aderare ar oferi o motivaţie suplimentară atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova", argumentează într-o "Scrisoare comună asupra procesului de aderare la UE" cele 11 state membre semnatare ale acesteia, respectiv Republica Cehă, Estonia, Germania, Finlanda, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia.

"Având în vedere situaţia teribilă pe teren în Ucraina, precum şi apropiatele alegeri prezidenţiale şi referendumul asupra aderării la UE în Republica Moldova, aceasta ar ridica moralul şi ar promova implementarea de reforme în aceste ţări", mai notează în scrisoare miniştrii de externe sau secretarii de stat din ministerele de externe care au semnat documentul adresat preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.

Cei 11 responsabili solicită "în comun adoptarea cadrelor de negociere pentru Ucraina şi Republica Moldova de către Consiliul Afaceri Generale nu mai târziu de luna iunie, în vederea convocării conferinţelor interguvernamentale cu ambele ţări până la sfârşitul lunii iunie 2024".

UPDATE 16.00 - Prim-adjunctul ministrului ucrainean de externe, Andriy Sybiha, a discutat cu viceministrul chinez de externe Sun Weidong despre măsurile de intensificare a cooperării în timpul unei vizite la Beijing, a anunțat miercuri ministerul ucrainean.

Sybiha și-a exprimat, de asemenea, speranța privind participarea Chinei la summitul de pace organizat de Ucraina, care va avea loc în iunie, afirmând că ar putea fi „o bună oportunitate (pentru Beijing) de a aduce o contribuție practică la realizarea unei păci juste și durabile”, a adăugat ministerul. (Reuters)

UPDATE 14.00 - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova va trimite materiale militare și instructori în Burkina Faso pentru a ajuta această țară din Africa de Vest să își sporească capacitățile de apărare, a relatat presa rusă de stat. Lavrov a făcut declarațiile în cadrul unei vizite oficiale în Burkina Faso, notează Reuters.

UPDATE 12:00 - Summit pentru pace în Ucraina: Kievul salută \"\"participarea importantă\"\" a vicepreşedintei americane Kamala Harris

Kievul a salutat miercuri anunţul Washingtonului privind participarea vicepreşedintei americane Kamala Harris la summitul pentru pace în Ucraina, ce ar urma să aibă loc la mijlocul lui iunie în Elveţia, informează AFP.

"Aceasta este o veste importantă, aceea că vicepreşedinta americană Kamala Harris a confirmat participarea sa la summitul pentru pace" prevăzut să aibă loc pe 15 şi 16 iunie, a declarat şeful biroului prezidenţial Andrii Iermak, într-un comunicat postat pe reţelele sociale.

Ucraina speră să obţină un larg sprijin internaţional în timpul acestui summit, expunând condiţiile pe care ea le consideră necesare pentru a pune capăt războiului declanşat împotriva sa de Rusia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat înainte de aceasta că, dacă preşedintele american Joe Biden nu va participa la summit, aceasta ar însemna "aplauze" pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Elveţia a confirmat că peste 80 de ţări vor participa la conferinţa din 15-16 iunie. Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie 2022, nu a primit o invitaţie pentru conferinţa respectivă.

UPDATE 10:10 - Secretarul general al NATO critică Beijingul pentru boicotarea summitului pentru pace în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat China pentru boicotarea summitului privind pacea în Ucraina, reuniune ce va fi organizată în această lună în Elveţia, transmite miercuri dpa.

Într-un interviu acordat postului german de radio NDR, Stoltenberg a afirmat că este regretabil că Beijingul a decis să nu participe la reuniune.

Elveţia a invitat reprezentanţi din aproximativ 160 de ţări la evenimentul din 15-16 iunie pentru a dezbate modalităţile posibile pentru a se ajunge la o pace durabilă în Ucraina.

China a anunţat săptămâna trecută că nu va participa. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, a declarat că există o diferenţă semnificativă între modul de concepere a conferinţei şi aşteptările Chinei.

UPDATE 8:15 -  Rusia a lansat în cursul nopții de marți 27 de drone Shahed din zona Kursk și Capul Chauda (Crimeea), potrivit unei postări de pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

„Unitățile de rachete antiaeriene și unitățile de război electronic ale Forțelor Aeriene, grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului aerian inamic”, notează sursa citată.

Potrivit acesteia, 22 de drone Shahed au fost doborâte în regiunile NIkolaev, HErson, Dnipro, Sumî și Poltava.

UPDATE 7:20 - Cele mai mari două bănci din Rusia vor deschide sucursale în regiunile anexate din Ucraina, în iulie

Cele mai mari două bănci din Rusia se aşteaptă să deschidă în iulie sucursale şi birouri în regiunile Ucrainei pe care Moscova a pretins că le-a anexat în 2022, au anunţat marţi şefii Sberbank şi VTB, transmite Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a trecut la anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijia din Ucraina în septembrie 2022, în urma a ceea ce Ucraina a declarat că sunt referendumuri false.

Mişcarea a fost condamnată de multe ţări ca fiind ilegală. Forţele ruse controlează doar parţial cele patru regiuni.

Promsviazbank, deţinută de stat, care s-a concentrat pe angajaţii de stat şi pe sectorul apărării de când a fost salvată de banca centrală în 2017, a deschis deja sucursale în cele patru regiuni, deoarece Rusia îşi propune să ofere civililor şi soldaţilor credite şi servicii bancare ieftine.

”În termen de o lună şi jumătate, primele noastre 16 sucursale ar trebui să se deschidă acolo. Aşa că vom fi prezenţi pe întreg teritoriul ţării”, a declarat marţi CEO-ul Sberbank, German Gref, în camera superioară a parlamentului rus.

VTB, a doua mare bancă din Rusia, va deschide două birouri în Lugansk în iulie şi intenţionează să înceapă să deservească clienţii din Doneţk şi oraşul-port Mariupol din regiunea Doneţk până la sfârşitul anului, a declarat marţi CEO-ul Andrei Kostin. Filialele VTB de acolo vor deservi clienţii persoanhe fizice şi întreprinderile mici şi mijlocii.

UPDATE 5:00 - SUA: Biden se va întâlni cu Zelenski în Franţa şi la G7 în Italia

Preşedintele SUA Joe Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în marja festivităţilor celei de-a 80-a aniversări a Debarcării în Normandia, apoi la summitul G7 din Italia, a anunţat marţi Casa Albă la scurt timp după plecarea preşedintelui american în Franţa, relatează AFP.

"În cursul deplasării sale în Normandia, el va avea ocazia să discute cu preşedintele Zelenski despre situaţia actuală din Ucraina şi despre cum putem continua să aprofundăm sprijinul pentru Ucraina", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, la bordul Air Force One.

Volodimir Zelenski va fi primit vineri la Palatul Elysée de preşedintele francez Emmanuel Macron, a doua zi după festivităţile celei de-a 80-a aniversări a Debarcării în Normandia, pentru a discuta despre "nevoile Ucrainei" în faţa Rusiei, a anunţat marţi preşedinţia franceză, potrivit AFP.