Război în Ucraina, ziua 726: Rușii încearcă să-și mărească avantajul teritorial: atac masiv asupra orașului ucrainean Avdiivka - LIVE TEXT
Ucraina a ajuns, astăzi, în ziua cu numărul 726 de război. Trupele ruse au lansat mai multe atacuri la vest de orașul ucrainean Avdiivka, localitate pe care Kremlinul a anunțat, sâmbătă, că a fost capturată, încercând astfel să-și mărească avantajul teritorial. Apar noi detalii în controversata moarte a lui Alexei Navalnîi. Trupul acestuia a fost găsit și se află la morga unui spital, păzit de polițiști. Potrivit presei ruse, o autopsie în acest caz nu a fost făcută, chiar dacă pe corpul acestuia s-au descoperit mai multe vânătăi. În același timp, echipa lui Navlanîi acuză autoritățile ruse că vor să mușamalizeze modul în careprincipalul opozant al lui Putin a murit. Văduva sa, Iulia Navalnaia, se va întâlni, luni, la Bruxelles, cu miniştrii de externe ai statelor UE.
UPDATE 00.00 - Preşedintele francez, Emmanuel Macron, "are toată intenţia de a merge în Ucraina până la jumătatea lui martie", a subliniat luni anturajul său, după ce reţelele sociale ruseşti au transmis zvonuri despre un atac planificat în timpul vizitei, scrie AFP.
"Nu au existat niciodată probleme de securitate în calendarul vizitei. Această problemă nu s-a pus niciodată", a dat asigurări pentru AFP anturajul şefului statului.
Potrivit unei înregistrări video atribuită France 24 difuzată pe reţelele ruseşti, dar denunţată drept un "fake" de canalul de informaţii, şeful statului şi-ar fi anulat călătoria după detectarea de către "serviciile secrete franceze" a unui plan de "asasinat" împotriva sa.
UPDATE 23:28 - Un pilot rus care a dezertat în Ucraina a fost găsit în Spania ciuruit de gloanțe
Un pilot rus care a dezertat în Ucraina cu elicopterul său, anul trecut, a fost găsit mort săptămâna aceasta, într-un garaj subteran din Spania, corpul său fiind ciuruit de gloanţe, a relatat luni presa ucraineană şi spaniolă, citată de Reuters.
Agenţia publică de ştiri spaniolă EFE a relatat că un cadavru găsit pe 13 februarie în oraşul Villajoyosa, în apropiere de Alicante, în sudul Spaniei, aparţinea pilotului Maksim Kuzminov, care în august anul trecut a aterizat în Ucraina cu elicopterul său Mi-8. Serviciile ucrainene au făcut atunci public un interviu în care acesta povestea cum a dezertat.
Pilotul locuia în Spania cu un paşaport ucrainean sub un alt nume, a precizat agenţia EFE.
Un purtător de cuvânt al serviciului militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a confirmat pentru Reuters că Kuzminov a murit în Spania, dar nu a precizat cauza morţii.
UPDATE 22:12 - Ministerul rus al Apărării afirmă că Ucraina a otrăvit doi guvernatori instalaţi de Moscova
Ministerul rus al Apărării a declarat luni că Ucraina i-a otrăvit pe guvernatorii instalaţi de Moscova în regiunile ucrainene Herson şi Luhansk, deşi ambii sunt încă în viaţă, relatează The Guardian.
Într-un briefing online, Moscova a declarat că Ucraina l-a otrăvit pe şeful Hersonului, Vladimir Saldo, în august 2022, şi pe guvernatorul Luhanskului, Leonid Pasecinik, în decembrie 2023.
Regiunile Herson şi Luhansk se numără printre cele patru provincii ucrainene pe care Rusia a declarat că le-a anexat în septembrie 2022, chiar dacă nu controlează în totalitate niciuna dintre ele.
Atât presa rusă, cât şi cea ucraineană au raportat anterior otrăvirea lui Saldo.
UPDATE 21.00 - Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a apreciat luni că blocarea frontierei de către agricultorii polonezi este o ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, transmite AFP.
"Blocarea frontierei constituie o ameninţare directă pentru securitatea unei ţări care se apără. Astfel de acţiuni au un impact negativ asupra confruntării cu inamicul comun, care se numeşte Rusia", a scris pe Facebook oficialul de la Kiev. Ceva mai târziu, la televiziunea naţională, el a adăugat că sunt vizate toate exporturile ucrainene şi "se poate spune că situaţia este critică".
"Nu doar produsele agricole sunt blocate, ci ei (protestatarii) blochează totul. Sunt camioane cu carburant. Acum câteva zile, au fost cazuri în care manifestanţii nu au lăsat să treacă mai multe camioane încărcate cu arme", a relatat ministrul.
UPDATE 19:28 - Danemarca va oferi Ucrainei toată artileria de care dispune
Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a anunţat duminică, într-o intervenţie la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că toată artileria din dotarea armatei daneze va fi transferată Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, decizie salutată luni de preşedinţia ucraineană, relatează agenţia EFE.
"Dacă îi întrebaţi pe ucraineni, ei ne cer muniţii acum, artilerie acum. Din partea Danemarcei, am decis să le donăm toată artileria noastră", a declarat Mette Frederiksen.
Ea a semnalat că "mai există muniţii în depozitele din Europa", acestea nu au fost încă epuizate de ajutorul oferit Ucrainei. "Nu este doar o chestiune de producţie, întrucât avem arme, avem muniţii, avem apărare antiaeriană pe care noi acum nu avem nevoie să le folosim şi trebuie să le oferim Ucrainei", a motivat şefa guvernului danez.
UPDATE 19.00 - Trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi va mai fi ținut încă 14 zile, potrivit purtătoarei de cuvânt a disidentului rus, Kira Kira Iarmîş, citată de Sky News.
UPDATE 18:21 - Putin va trebui să fie tras la răspundere pentru moartea lui Navalnîi, declară șeful diplomației UE
Preşedintele rus Vladimir Putin va trebui să fie "tras la răspundere" pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, a declarat pe platforma X şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu văduva opozantului rus decedat recent în închisoare, transmit AFP şi Reuters.
"Noi i-am transmis Iuliei Navalnaia cele mai profunde condoleanţe din partea Uniunii Europene", a afirmat Borrell, referindu-se la intervenţia văduvei lui Aleksei Navalnîi în faţa miniştrilor de externe din UE, reuniţi la Bruxelles.
"Vladimir Putin şi regimul său vor trebui să fie traşi la răspundere pentru moartea lui Aleksei Navalnîi. Dar, aşa cum a spus Iulia, Rusia nu este Putin şi Putin nu este Rusia. Ne vom continua sprijinul pentru societatea civilă şi media independentă din Rusia", a adăugat el.
UPDATE 16:12 - Armata rusă este în ofensivă pe frontul de sud, potrivit Kievului
Armata ucraineană a raportat luni tiruri intense din partea trupelor ruse în apropiere de Robotine, un sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, localitate asupra căreia trupele ucrainene au preluat controlul în contraofensiva din vara trecută, relatează AFP.
"Inamicul a condus 10 tentative nereuşite de atac asupra poziţiilor forţelor de apărare (ucrainene) în zona Robotine. Aici, situaţia este schimbătoare, inamicul recurge la tiruri susţinute", a indicat Dmitro Lihovii, purtător de cuvânt militar ucrainean pentru acel sector de front.
Acesta mai afirmă că armata ucraineană a respins atacuri efectuate "cu un număr important de vehicule blindate", dar ruşii au început să atace cu "grupuri mici de asalt şi mai multe vehicule blindate", precum şi cu aviaţia care "operează activ".
Canalul de Telegram "DeepState", apropiat armatei ucrainene, a anunţat duminică seară că trupele ruse au reuşit au străpungă apărarea ucraineană la Verbove, localitate situată la câţiva kilometri est de Robotine. Potrivit blogului militar rus Rîbar, trupele ruse ar fi pătruns în partea de sud a localităţii Robotine.
UPDATE 14:50 - Văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia îl acuză pe Putin că l-a ”ucis” pe opozant şi anunţă că-i va continua activitatea
Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, îl acuză luni pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că l-a ”ucis” pe opozant şi anunţă că-i continuă activitatea, într-o înregistrare postată pe X de către o purtătoare de cuvânt a opozantului defunct.
”Acum trei zile, Vladimir Putin l-a ucis pe soţul meu, Aleksei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei. Prin (uciderea -n.r.) lui (Aleksei Navalnîi - n.r.), (Vladimir Putin - n.r.) a vrut să ne ucidă speranţa, libertatea, viitorul”, acuză Iulia Navalnaia.
Opozantul şi adversarul numărul unu al liderului de la Kremlin a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Arctica, în districtul autonom Iamalo-Neneţia, unde ispăşea 19 ani de închisoare, provocând un val de emoţie în întreaga lume.
UPDATE 11:40 - Borrell: Statele din UE vor discuta noi sancţiuni împotriva Rusiei, în legătură cu moartea lui Navalnîi
Statele membre ale Uniunii Europene sunt aşteptate să discute noi sancţiuni împotriva Moscovei pentru moartea de săptămâna trecută a lui Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştilor de externe din UE la Bruxelles, potrivit Reuters.
"Trebuie să trimitem un mesaj de sprijin opoziţiei ruse. Aşadar, pe ambele fronturi, cel politic şi cel militar, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina şi poporul rus care doreşte să trăiască în libertate", a spus şeful diplomaţiei UE.
La rândul său, ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat speranţa, luni, la Bruxelles, că Uniunea Europeană va decide în curând cu privire la un al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, adăugând că acesta va lua în considerare moartea lui Aleksei Navalnîi.
UPDATE 10:00 - Medvedev ameninţă din nou cu un război nuclear dacă Rusia este împinsă la graniţele recunoscute internaţional
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ameninţat din nou Occidentul cu un război nuclear total dacă Rusia, în urma războiului în Ucraina, este împinsă înapoi la graniţele sale din 1991, recunoscute la nivel internaţional, relatează dpa preluată de Agerpres.
În prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, Medvedev şi-a reiterat bine-cunoscuta poziţie conform căreia "puterile nucleare nu pierd niciodată un război" atât timp cât îşi apără patria, într-o postare făcută duminică pe Telegram.
Într-un scurt exerciţiu de imaginaţie, el vorbit despre ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar învinge în acest război.
În opinia sa, revenirea Ucrainei la vechile sale graniţe ar fi în contradicţie cu Constituţia rusă, în special din cauza faptului că aceasta stipulează că teritoriile cucerite în estul Ucrainei şi Crimeea au fost deja anexate ca părţi integrante ale Rusiei.
Frontierele din 1991 sunt liniile de frontieră comune ale Rusiei şi Ucrainei recunoscute la nivel internaţional înainte de anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
UPDATE 8:20 - Forţele Moscovei controlează pe deplin fabrica de cocs din Avdiivka, relatează agenţiile de presă ruse
Armata rusă deţine controlul total asupra fabricii de cocs şi produse chimice din Avdiivka, au relatat luni agenţiile de presă de stat ruse, citate de Reuters, în timp ce cea mai mare parte a oraşului a căzut în mâinile forţelor ruse în weekend, după luni de lupte devastatoare.
Duminică, Rusia a anunţat că deţine controlul asupra acestui oraş din regiunea Doneţk, dar că unităţi ucrainene s-au retras în fabrică - ultimul bastion al Ucrainei la marginile de nord-vest ale localităţii Avdiivka.
"Au fost arborate steaguri ale Rusiei pe clădirile administrative ale fabricii", a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat agenţia oficială de presă TASS.
Agenţia de presă de stat RIA a publicat un scurt video aerian şi fără sonor arătând explozii sporadice în ceea ce pare o fabrică.
Reuters nu a putut verifica în mod independent videoul sau relatările.
UPDATE 6:15 - Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, decedat vineri într-o închisoare rusă din Arctica, se va întâlni luni, la Bruxelles, cu miniştrii de externe al statelor Uniunii Europene, a anunţat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP.
"Luni, o voi primi pe Iulia Navalnaia la Consiliul Afaceri Externe al UE", a declarat duminică seara Josep Borrell pe platforma socială X.
UPFATE 4:20 - Forțele de Apărare ucrainene au respins 47 de atacuri inamice în ultimele 24 de ore din care 14 atacuri pe malul stâng al râului Nipru.
UPDATE 4:00 - Parchetul ucrainean a anunţat că a declanşat o anchetă asupra presupusei execuţii de către militari ruşi a opt prizonieri de război în estul Ucrainei, în special lângă Avdiivka, la o zi după retragerea forţelor Kievului din acest oraş, informează duminică AFP.
"Execuţia prin împuşcare a unor prizonieri de război ucraineni la Avdiivka şi la Vesele: investigaţiile au început", a anunţat pe Telegram biroul procurorului general al Ucrainei.
Mai devreme în timpul zilei de duminică, canalul Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, a informat că armata rusă a executat prin împuşcare şase militari ucraineni, dintre care patru răniţi, încercuiţi pe o poziţie la sud de Avdiivka, fără îndoială joi, înainte de retragerea completă a trupelor ucrainene din acest oraş industrial.