MENIU

Qatarul, deschis tratativelor mediate de Kuwait, în criza care cutremură lumea arabă

Oficialii din Qatar au anunțat că susțin planurile privind medierea unor discuții în vederea încheierii crizei din Golful Persic. Micul emirat a fost izolat de o coaliție de state arabe în frunte cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care îl acuză de susținerea teroriștilor și de relații apropiate cu Iranul, notează BBC.

Qatarul este deschis propunerii lansate de emirul din Kuwait, care dorește să joace rolul de mediator în cea mai nouă criză din Golful Persic.

Ministrul de Externe din Qatar, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a anunțat că emirul Kuwait-ului va călători în Arabia Saudită pentru tratative.

"Qatarul dorește un dialog deschis și onest", a precizat oficialul.

Arabia Saudită și cinci aliați ai săi, inclusiv Egipt, au rupt luni relațiile cu Qatarul, pe care îl acuză că susține ”terorismul”, provocând o o criză diplomatică majoră în Orientul Mijlociu.

Saudiții încearcă acum o izolare a micului emirat, provocând temeri privind reducerea rezervelor de hrană, dar și îngrijorare în privința efectelor economice.

Locuitorii din Doha au golit luni supermarketurile de lapte, orez, pui și alte produse alimentare, într-o reacție de panică, notează AFP, citată de Agerpres.

Qatarul, a cărui singură frontieră terestră este cea cu Arabia Saudită, depinde de importurile de alimente, provenite în special din zona Golfului Persic. Și exporturile de mașini-unelte, echipamente electronice și animale se fac mai ales pe cale terestră. Turismul ar putea fi de asemenea afectat de izolarea Qatarului de către țările vecine.

Guvernul de la Doha a dat publicității un comunicat în care asigură că va lua "toate măsurile necesare pentru (...) a zădărnici încercările de a face rău populației și economiei".

 

Mai multe articole despre:
Arabia Saudită Qatar Kuwait