Putin: Armata siriană, capabilă de "ofensive de amploare", în pofida retragerii trupelor ruse
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, joi, că armata siriană este capabilă de "ofensive de amploare", în pofida retragerii forţelor ruse din ţară, dovedindu-şi puterea prin recâştigarea unor teritorii importante precum Palmira, relatează BBC News online.
Putin a lăudat reuşitele armatei siriene în cadrul unei emisiuni televizate prin care răspunde anual întrebărilor preselectate adresate de cetăţenii ruşi din public.
Rusia a lansat o campanie militară în Siria pe 30 septembrie 2015, dar a anunţat retragerea majorităţii trupelor luna trecută, pe fondul costurilor militare ridicate şi ca încercare de a sprijini desfăşurarea negocierilor de pace de la Geneva prin respectarea unui armistiţiu temporar în ţară din 27 februarie. Dar Rusia continuă să efectueze raiduri aeriene în Siria împotriva grupărilor teroriste Stat Ismaic şi Frontul Al-Nusra, afiliat Al-Qaida, care nu sunt vizate de armistiţiul temporar de pace.
Putin a mai precizat că singura modalitate de a pune capăt războiului din Siria este ca toate părţile implicate să poarte un dialog politic, să adopte o nouă constituţie şi să susţină alegeri anticipate, fără a face vreo referire la preşedintele actual al Siriei, Bashar al-Assad, pe care liderul rus îl sprijină, scrie Mediafax.
Tot în cadrul sesiunii de răspunsuri de joi, Putin a acuzat Turcia de colaborare cu militanţii extremişti, dar a mai precizat că Rusia consideră statul turc "un prieten", în ciuda tensiunilor intensificate la finalul anului trecut între cele două state pe fondul doborârii unui avion rus de forţele turce după ce pătrunsese în spaţiul aerian turc.
"Considerăm că Turcia este prietenul nostru", a declarat Putin. "Noi avem probleme cu câţiva politicieni, ale căror comportamente le considerăm neadecvate", a explicat liderul rus.
Liderul de la Kremlin a mai declarat că nu se aşteaptă ca sancţiunile impuse Rusiei de Occident pe fondul anexării Crimeei să fi ridicate prea curând.
Cât despre situaţia din estul Ucrainei, Putin a declarat că nu crede că vor mai fi conflicte militare în zonă şi că se aşteaptă ca noul premier al Ucrainei, Volodimir Groisman, să fie un lider "pragmatic", potrivit Reuters.
De asemenea, preşedintele rus a considerat ancheta Panama Papers " o provocare", precizând că ziarul german Sueddeutsche Zeitung, care a obţinut scurgerea de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatură Mosack Fonseca, a fost deţinut de o bancă americană Goldman Sachs.
Peste un milion de întrebări au fost adresate, fiind supuse preselecţiei, potrivit Associated Press.
O fetiţă de 12 ani l-a întrebat pe Putin pe cine ar alege să salveze dacă atât preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cât şi cel ucrainean, Petro Poroşenko, s-ar îneca în acelaşi timp.
"Dacă cine decide să se înece, e deja imposibil să mai fie salvat", i-a răspuns liderul de la Kremlin.