MENIU

Putin are sprijinul Ungariei, Greciei, Serbiei și Macedoniei pentru gazoductul Turkish Stream

<p>Putin, criticat dur de fosta glorie a șahului</p>

South Stream a eșuat, așa că Vladimir Putin vrea să transporte gaze printr-o conductă în Marea Neagră, care să ajungă în Turcia. Mai multe state din Europa de Sud-Est arată, deja, susținere pentru acest demers, relatează revista germană Spiegel. Printre acestea se numără statele membre ale UE Ungaria și Grecia. Până în iulie, la următoarea reuniune se dorește și cooptarea Albaniei și Bosniei, informează HotNews.ro.

Ministrul maghiar de Externe s-a intalnit, la Budapesta, cu omologii săi din Grecia, Serbia, Macedonia, precum și cu ministrul Afacerilor Europene din Turcia. Șeful diplomației Ungariei a declarat, citat de agenția de presa MTI, ca „după eșecul South Stream, chestiunea transportului de gaze din Rusia prin Turcia și cooptarea de surse de livrare din alte state este una dintre cele mai importante întrebări ale viitorului”. 

Subiectul principal al discuțiilor a fost proiectul de gazoduct Turkish Stream, care vrea să înlocuiască South Stream. În iunie, anul trecut, Bulgaria, la presiunea UE, a întrerupt lucrările la construcția gazoductului, așa încât Rusia a anunțat că renunță, în totalitate, la acest proiect. Ca alternativă, Vladimir Putin a anunțat o variantă de conductă, prin Marea Neagră, care să ajungă în Turcia. A și fost semnat un acord de intenție, între cele două părți, iar planurile oficiale ale Gazprom arată că lucrările ar trebui finalizate, până la sfârșitul lui 2016. 

Astfel, afirmă Kremlinul, livrările de gaze prin Ucraina ar trebui să fie sistate complet, în anul 2019. În noua variantă, Rusia intenționează să transporte gazele până în Turcia, lăsând apoi la latitudinea clienților europeni cum anume le vor aduce, în Europa. Această chestiune e controversată, din punct de vedere legal, pentru că contractele Gazprom sunt încheiate direct cu clienții europeni, ceea ce presupune livrarea directă a gazului către aceștia.  

Ministrul sarb de Externe a declarat, cu aceeași ocazie, că discuțiile viitoare ale acestui grup trebuie să includă Comisia Europeană și Rusia. Serbia a investit, deja, sume considerabile în infrastructură South Stream și are tot interesul să o valorifice, într-un fel. Cei cinci miniștri au anunțat că vor avea o nouă reuniune, în luna iulie, pe acest subiect. Până atunci, se dorește cooptarea în acest grup a Albaniei și Bosniei, a completat ministrul maghiar, citat de Spiegel.