MENIU

Propunere legislativă ŞOC din Turcia: ce ar putea păţi COPIII agresaţi sexual

Parlamentul turc a votat o propunere de lege care permite, în anumite circumstanțe, ca persoanele condamnate pentru agresarea sexuală a unui minor să aibă sentința suspendată dacă aleg să se căsătorească cu victima.

Vor fi iertare de fapta penală doar persoanele care au comis fapta fără "forță, amenințare sau orice altă formă de constrângere a voinței", potrivit hotnews.ro.

Această inițiativă legislativă este puternic contestată de către ONG-urile care militează pentru drepturile copiilor și de către partidele aflate în opoziție.

"AKP (partidul aflat la putere) a adoptat un text care îi iarta pe cei care se căsătoresc cu copilul pe care l-au violat", a reacționat indignat, pe Twitter, un deputat al opozitiei social-democrate (CHP), Ozgur Ozel.

Proiect legislativ trebuie să treacă de încă un vot de aprobare înainte de putea fi transpus în lege și să producă efecte.

Ministrul Justiției, Bekir Bozdag, a acuzat opozanții legii că "deformează în mod voit chestiunea", care în realitate "protejarea copiilor".

"Căsătoriile precoce sunt, din nefericire, o realitate (...) Când un copil se naște din această căsătorie neoficială, doctorul previne procurorul, iar soțul este trimis în închisoare, aruncând femeia și copilul în dificultăți financiare", a argumentat ministrul.