MENIU

Primele DECIZII după atacul Rusiei într-un stat NATO: Polonia ridică nivelul de ALERTĂ al armatei - Liderii Alianței, reuniune de urgență

Guvernul polonez a decis, marţi, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei ca răspuns la atacurile de pe teritoriul său. NATO se va reuni miercuri, la cererea Poloniei, pentru consultări.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat, marţi seara, într-un briefing de presă, că guvernul de la Varşovia a cerut declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, care ar însemna că va fi convocată o reuniune a membrilor NATO întrucât „integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea” acestora a fost ameninţată.

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri, la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni, după o explozie produsă în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de o rachetă rusească rătăcită.

În conformitate cu Articolul 4 din tratatul fondator al NATO, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre.

Unul dintre diplomaţi a declarat că Alianţa va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul.

Anterior, premierul polon - Mateusz Morawiecki a decis convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului pentru Securitate Naţională, în contextul intensificării bombardamentelor ruse în Ucraina, în timp ce un oficial american a afirmat că două persoane ar fi fost ucise pe teritoriul Poloniei.

Oficialii poloni au declarat că două persoane au murit în urma unei explozii în districtul Hrubieszów din estul Poloniei. Dar, deşi autorităţile poloneze au confirmat o explozie, nu au spus că rachetele ruseşti au aterizat pe teritoriul lor.

Rusia a negat implicarea, ministrul apărării declarând că „nu au fost făcute lovituri asupra ţintelor din apropierea graniţei de stat ucrainene-polone”.

Mai multe articole despre:
decizii armata polonia atac rachete