Prietenii Moscovei în plin Război Rece? Lista statelor UE care nu au expulzat diplomați ruși
Mai multe state UE au evitat dintr-un motiv sau altul să se solidarizeze cu Marea Britanie în cazul spionului otrăvit și au refuzat să ia măsuri împotriva Rusiei.
Lista statelor UE care au refuzat să expulzeze diplomați ruși în urma scandalului spionului otrăvit este una destul de lungă.
Austria, Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Luxemburg se află pe această listă, notează EUObserver.
Nici Belgia sau Irlanda nu s-au alăturat încă statelor care au expulzat diplomați, dar au subliniat că vor lua măsuri în scurt timp.
Fiecare țară de pe lista ”nealiniaților” a oferit un motiv pentru această decizie.
Guvernul Maltei, care a făcut sute de milioane de euro vânzând pașapoarte UE cetățenilor ruși bogați, a explicat că misiunea sa diplomatică la Moscova e așa de redusă încât orice răspuns al Rusiei la o eventuală sancțiune ar suspenda practi relațiile bilaterale.
Bulgaria, o piață preferată a investitorilor ruși, a refuzat să expulzeze diplomați, spunând că deține președinția UE, așa că trebuie să rămână neutră.
Grecia a precizat că nu ar putea sancționa un membru al Consiliului de Securitate al ONU și că vrea mai multe dovezi privind implicarea Moscovei în otrăvirea spionului.
Cipru, ale cărui bănci au milioane de euro în capital rusesc, a urmat exemplul.
Ministrul de Externe al Rusiei a declarat că e prea devreme pentru a lua o astfel de decizie.
Deocamdată, SUA deschide lista țărilor care au decis expulzări de diplomați ruși, listă pe care se află și țări din afara UE.
SUA - 60 de diplomați ruși expulzați
UE - Franța, Germania și Polonia: 4 diplomați, Cehia și Lituania: 3 diplomați, Danemarca, Olanda, Italia, Spania: 2 diplomați, Estonia, Croația, Finlanda, Ungaria, LEtonia, Romînia, Suedia: un diplomat
Ucraina: 13 diplomați
Canada: 4 diplomați
Albania: 2 diplomați
Australia: 2 diplomați
Norvegia: un diplomat
Macedonia: un diplomat
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Rusia a respins toate acuzaţiile.
Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.
În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.