MENIU

Peste 10.000 de persoane manifestează în centrul Kievului

Peste 10.000 de persoane manifestează în centrul Kievului

Peste 10.000 de manifestanţi proeuropeni s-au reunit duminică în centrul Kievului, protestând atât faţă de refuzul Guvernului ucrainean de a semna un acord cu Uniunea Europeană (UE), cât şi de o apropiere faţă de Moscova, relatează AFP.

Unul dintre liderii opoziţiei faţă de preşedintele Viktor Ianukovici, campionul mondial la box Vitali Kliciko, a îndemnat manifestaţii la o amplificare a mişcării de protest, care durează de o lună şi jumătate, în Piaţa Independenţei, în centrul capitalei ucrainene, dar care şi-a pierdut suflul în ultima perioadă.

"Conducătorii se fac că nu aud oamenii, dar suntem suficient de puternici pentru a câştiga", a declarat Kliciko în faţa celor 10.000 de persoane care participă la prima manifestaţie din acest an pe Maidan, potrivit unui jurnalist AFP.
După Crăciunul ortodox pe stilul vechi, pe 7 ianuarie, Kliciko se aşteaptă la "un nou val de manifestaţi", în vederea pregătirii unei "greve generale în ţară", a adăugat el.

Ucraina este de la 21 noiembrie scena unor manifestaţii care susţin integrarea europeană, în urma refuzului autorităţilor de a semna un acord de asociere cu UE, pregătit timp de trei ani, care au preferat o cooperare economică cu Moscova.

Semnarea pe 17 decembrie, la Moscova, a unor acorduri economice care prevăd un credit în valoare de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina şi scăderea cu o treime a preţului gazelor naturale ruseşti, în contextul în care ţara se află în pragul falimentului, a părut să-i demobilizeze pe liderii acestei mişcări de contestare, fără precedent de la "revoluţia portocalie" prooccidentală din 2004.

Agresarea jurnalistei Tetiana Ciornovol, aflată în prima linie a mişcării proeuropene de contestare, bătută cu sălbăticie la sfârşitul lui decembrie de către persoane necunoscute la periferia Kievului, a relansat mişcarea, care cere plecarea preşedintelui de la putere şi demisia Guvernului