MENIU

Opoziția rusă va publica raportul lui Boris Nemțov despre soldații ruși uciși în Ucraina

Boris Nemtov

Opoziția rusă a anunțat că va publica raportul despre moartea soldaților ruși în luptele din Ucraina pe care Boris Nemțov nu a mai reușit să-l publice întrucât a fost asasinat, relatează agenția EFE.

'Am reușit să vorbim cu cei care au fost sursele lui Nemțov. Le-a fost teamă să vorbească atunci când el era în viață', a postat pe Facebook luni Ilia Iașin, colaborator al lui Nemțov în cadrul mișcării de opoziție 'Solidaritatea'.

Acesta din urmă intenționa să prezinte public raportul în cursul unui marș împotriva președintelui Vladimir Putin și a implicării Rusiei în conflictul din Ucraina, ce ar fi trebuit să se desfășoare pe 1 martie la Moscova, dar care a devenit în final un marș funerar în memoria lui Nemțov, ucis de gloanțe chiar în apropierea Kremlinului cu o noapte înaintea acestei date.

Conform mărturiilor celor care i-au furnizat informații fostului lider al opoziției ruse, numeroși soldați ruși au fost uciși în luptele din Ucraina, în special în august 2014 și în perioada ianuarie-februarie 2015.

Astfel, vara trecută cel puțin 150 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața pe frontul ucrainean, unde soldați din trupele regulate ale armatei ruse ar fi fost trimiși pentru a împiedica trupele ucrainene să recucerească teritoriile controlate de separatiștii proruși.

Cât despre familiile celor decedați, acestea ar fi primit din partea statului rus o compensație de 3 milioane de ruble (peste 50.000 de dolari) în schimbul unui angajament scris că nu vor vorbi despre moartea soldaților ce este considerată secret de stat, astfel că dezvăluirea acestei informații implică urmărirea penală.

De asemenea, încă cel puțin 70 de soldați ruși ar fi fost uciși anul acesta în Ucraina după ofensiva lansată în luna ianuarie de insurgenții rusofoni. Dar, spre deosebire de situația de anul trecut, acum militarii ruși au fost trimiși în Ucraina ca 'voluntari', pentru ca Ministerul rus al Apărării să fie exonerat de orice responsabilitate față de ei. În consecință, nici familiile celor uciși în lupte nu au mai primit vreo compensație bănească și unele au decis să contacteze opoziția rusă condusă de Nemțov, mai susține Ilia Iașin.

În pofida numeroaselor dovezi ce arată prezența soldaților ruși și a echipamentelor militare rusești în estul separatist al Ucrainei, Moscova neagă constant faptul că ar fi angajată în vreun fel în susținerea separatiștilor rusofoni din provinciile secesioniste ucrainene Donețk și Lugansk.

Dar în mass-media rusă și internațională există relatări ale familiilor unor militari ruși decedați, acestea susținând că ei au fost uciși în Ucraina. De asemenea, ziarul opoziției ruse Novaia Gazeta, a publicat un interviu cu un soldat rus în vârstă de 20 de ani, care afirmă că unitatea sa de tancuri a fost desfășurată în Ucraina, unde el a fost grav rănit în luna februarie. Soldatul a mai menționat că numeroase unități ale armatei ruse au fost dislocate pe teritoriul ucrainean în zonele controlate de rebelii proruși.