MENIU

Oficial NATO: Planul sistemului antirachetă din România și Polonia nu vizează Rusia

Un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice a declarat, marți seară, sub protecţia anonimatului pentru agenţia rusă Sputnik, că acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică și că planul sistemului antirachetă va fi implementat. În acest sens, oficialul NATO a explicat că "scopul este contracararea tuturor ameninţărilor din afara zonei euroatlantice", subliniind faptul că elementele antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

"Ameninţarea balistică la adresa NATO este în creştere. Numeroase ţări deţin sau încearcă să dobândească tehnologie balistică. Acordul internaţional cu Iranul nu modifică situaţia. Sistemul antirachetă va proteja aliaţii europeni ai NATO de ameninţările balistice, deci este justificat atât timp cât rachetele balistice există şi au capacitatea de a atinge partea europeană a NATO. Scopul este contracararea tuturor ameninţărilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antirachetă nu este antirus. Geografia şi fizica nu permit sistemului NATO să doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite în Polonia şi România", a explicat oficialul NATO, potrivit Mediafax.

Declaraţiile oficialului NATO vin în contextul în care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a explicat, marți, că Rusia se aşteaptă ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice, în Europa, în urma acordului marilor puteri cu Iranul în domeniul nuclear. Mai exact, precizează Lavrov, Moscova aşteaptă ca Administraţia Barack Obama să abandoneze planurile de construire a unui sistem antirachetă în Europa, dat fiind că Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind îndreptat împotriva unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord, care nu se conformează reglementărilor internaţionale.

În acest context, Lavrov a amintit că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă, dacă va fi soluţionată criza nucleară iraniană.

"De aceea, astăzi le-am atras atenţia colegilor noştri americani asupra acestui fapt şi aşteptăm o reacţie. Este clar că acordul cu Iranul va influenţa situaţia generală în Orientul Mijlociu, în nordul Africii şi în zona Golfului Persic", a spus şeful diplomaţiei ruse, potrivit agenţiei TASS.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, marţi, la un acord privind programul nuclear iranian.

Pe de altă parte, Rusia a exprimat în nenumărate rânduri preocupări în legătură cu elementele antirachetă, care vor fi instalate în România, Polonia, Spania şi Turcia. În urmă cu trei săptămâni, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Naţională, afirma că sistemele antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei.

În schimb, Statele Unite şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.