MENIU

Obama, glume spumoase pe seama prietenilor și adversarilor politici - VIDEO

Președintele american, Barack Obama, a glumit pe seama prietenilor și adversarilor politici, la Dineul Corespondenților de la Casa Albă, eveniment care a avut loc sâmbătă seară și pe care Obama l-a denumit, în glumă, desigur, "o seară în care Washingtonul se sărbătorește", au informat agențiile internaționale de presă.

Remarcând că unii americani trec printr-o perioadă de incertitudine, Obama a spus:

"De exemplu, am o prietenă care, cu doar câteva săptămâni în urmă, câștiga milioane de dolari pe an, iar acum trăiește într-o rulotă în Iowa".

"Prietena" este nimeni alta decât politiciana democrată Hillary Clinton, cel mai bine clasată în cursa pentru obținerea nominalizării Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din 2016. Clinton, fost secretar de stat, a călătorit în această lună într-o rulotă pentru a-și face campanie, amintește Reuters.

De glumele sale n-a scăpat nici republicanul Dick Cheney, fost vicepreședinte al SUA în timpul mandatului lui George W. Bush.

"Dick Cheney a spus zilele trecute că sunt cel mai rău președinte din întreaga lui viață, eu cred că el a fost cel mai rău președinte din viața mea", a spus Obama, făcând referire la binecunoscuta influență pe care Cheney o exercita asupra fostului președinte republican, în timpul mandatului acesta la Casa Albă, între 2001 și 2009, menționează EFE.

Obama nu a ezitat să facă glume și despre propria persoană, vorbind despre faptul că unii i-au spus că mandatul de președinte l-a îmbătrânit.

"Arăt așa de bătrân încât John Boehner l-a invitat deja pe (premierul israelian Benjamin) Netanyahu să ia cuvântul la înmormântarea mea", a spus Obama.

Reuters amintește că liderul de la Casa Albă a fost înfuriat de faptul că președintele Camerei Reprezentanților, republicanul John Boehner, l-a invitat, luna trecută, pe premierul israelian să vorbească, în Congresul SUA, împotriva acordului nuclear cu Iranul pe care administrația Obama îl negocia împreună cu marile puteri.

Redevenind serios, Obama a remarcat că în întreaga lume există jurnaliști închiși pe nedrept și s-a referit la cazul lui Jason Rezaian de la Washington Post, ziarist american-iranian care se află în închisoare în Iran.

"Timp de nouă luni, Jason s-a aflat în închisoare la Teheran pentru faptul de a fi scris despre speranțele și temerile poporului iranian", a spus Obama, adăugând că i-a transmis fratelui lui Jason, Ali, că nu-și va afla liniștea "până când nu-l vom aduce acasă la familia sa, teafăr și sănătos".

Cina anuală a Asociației Corespondenților de la Casa Albă este un bun prilej pentru ca ziariști, oameni de afaceri influenți și celebrități să se reunească la Washington. Petrecerea, care se desfășoară într-un hotel din Washington, s-a transformat în ultimii ani într-un eveniment social la care participă uneori mai multe celebrități decât ziariști, remarcă EFE.

Spectacolul a fost închis de umoristul programului 'Saturday Night Live', Cecily Strong, care a fost brutal de direct: "este super să ne aflăm în Washington Hilton (Hotel). Cel mai probabil cam asta îi spune o prostituată unui congresman".