MENIU

Nori negri. Numirea la șefia Comisiei Europene e gata să declanșeze o dublă criză: în Germania și UE

Ursula von der Leyen

Social-democraţii germani riscă să provoace daune guvernului de coaliţie din care fac parte alături de conservatori şi să declanşeze o criză constituţională în Uniunea Europeană prin opoziţia lor faţă de numirea Ursulei von der Leyen în funcţie de preşedinte al Comisiei Europene, a indicat şefa Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, transmite Reuters, citată de Agerpres.

După negocieri maraton, liderii Uniunii Europene au luat decizia surprinzătoare de a o numi pe Ursula von der Leyen, actualul ministru german al apărări şi membră a CDU a cancelarului Angela Merkel, pentru funcţia de preşedinte al executivului comunitar. Propunerea trebuie validată de Parlamentul European.

Angela Merkel a trebuit însă să se abţină de la votul de la Consiliul European, din cauza opoziţiei SPD, partenerul de coaliţie, faţă de nominalizarea lui von der Leyen.

'Dacă social-democraţii îşi menţin opoziţia distructivă faţă de candidatura Ursulei von der Leyen, aceasta ar fi o povară asupra coaliţiei şi riscă să declanşeze o criză constituţională în Europa', a afirmat joi Annegret Kramp-Karrenbauer, într-o declaraţie pentru presă.

Popularitatea SPD se află la un minim istoric după ce partidul a înregistrat pierderi dureroase în alegerile din mai pentru Parlamentul European. Formaţiunea se află sub presiunea tot mai accentuată a membrilor nemulţumiţi, care cer ieşirea din coaliţia de guvernare şi reconstruirea partidului din opoziţie.

Într-o declaraţie pentru postul de radio Deutschlandfunk, Ralf Stegner, vicepreşedinte al SPD, a afirmat că, cel mai probabil, colegii săi din Parlamentul European vor vota împotriva lui von der Leyen. 'Deputaţii social-democraţi nu au absolut niciun motiv să voteze pentru von der Leyen', a afirmat Stegner.

Ursula von der Leyen ar deveni prima femeie în fruntea puternicului executiv comunitar, în locul luxemburghezului Jean-Claude Juncker.

Decizia cancelarului Merkel de a o nominaliza a atras însă critici în Germania, unde mulţi spun că postul ar trebui să revină candidatului cap de listă al celui mai numeros grup politic rezultat din alegeri, în speţă lui Manfred Weber din Partidul Popular European, însă acesta nu a întrunit sprijin suficient din partea liderilor UE.

'Ce îi spunem unui alegător care a votat pentru prima dată, a avut încredere deplină într-o Europă democratică a viitorului şi şi-a dat votul lui Manfred Weber?', a scris tabloidul german de mare tiraj Bild într-un editorial intitulat 'Cum UE nu ţine cont de voinţa alegătorilor'.

Un sondaj de opinie realizat de DeutschlandTrend pentru postul public ARD a arătat că doar 56% dintre germani cred că Ursula von der Leyen ar fi un bun preşedinte al Comisiei Europene.

Pe de altă parte, opoziţia SPD faţă de actualul ministru al apărării i-a înfuriat pe mulţi membri ai blocului conservator al cancelarului Merkel. Unii i-au acuzat pe social-democraţi că sunt lipsiţi de patriotism prin refuzul de a sprijini primul german care ar conduce Comisia după 60 de ani.

Mai multe articole despre:
Germania Comisia Europeană