Merkel cere un armistiţiu real în Ucraina. Poroşenko: Războiul nu a fost alegerea noastră
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat sâmbătă că războiul nu este opțiunea ucrainenilor și că le-a fost impus din afară, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la părțile implicate în conflict să ajungă la un armistițiu real în estul țării, unde rebelii proruși se luptă cu forțele guvernamentale, transmit DPA și Reuters, citate de Agerpres.
"Războiul nu a fost alegerea noastră. El ne-a fost impus din afară", le-a spus Poroșenko ziariștilor, după întâlnirea pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită de-o zi la Kiev.
Potrivit Reuters, Poroșenko a spus că Ucraina și Uniunea Europeană și-au coordonat și pus de acord poziția pe care o vor avea la 26 august la reuniunea de la Minsk, în Belarus, la care va participa și președintele rus Vladimir Putin. El a confirmat totodată că în septembrie va convoca parlamentul pentru a ratifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.
Șeful statului ucrainean le-a declarat ziariștilor că Angela Merkel a promis 500 de milioane de euro pentru reconstrucția regiunilor estice ale Ucrainei, grav afectate de la începerea conflictului.
Poroșenko a mai spus că Ucraina va conlucra cu Europa pentru a face tot ceea ce este cu putință pentru a obține pacea, dar nu cu prețul suveranității, a integrității teritoriale și a independenței Ucrainei. Președintele ucrainean și-a exprimat convingerea că va fi din nou pace în estul țării imediat ce "mercenarii străini" înarmați vor fi eliminați.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că "integritatea teritorială" a Ucrainei este obiectivul politicii externe germane și a anunțat totodată măsuri financiare menite să ajute sectoarele energetic și al alimentării cu apă din Ucraina și să îmbunătățească situația refugiaților.
Cancelarul german a pledat pentru un acord de încetare a focului complet în Ucraina și a insistat ca Moscova să se implice în planul de pace alături de Kiev, apreciind că succesul nu este posibil dacă doar o singură parte este interesată de soluția diplomatică. "E nevoie de ambele părți pentru a avea succes. Nu se poate obține pacea pe cont propriu. Sper ca discuțiile cu Rusia să ducă la rezultate", a spus Merkel. "Planurile sunt pe masă... acum a venit vremea faptelor", a insistat cancelarul german.
Merkel, care și-a asumat rolul de mediator în conflictul care durează deja de luni bune, este de părere că principalul obstacol în calea unui acord de încetare a focului între forțele ucrainene și separatiștii proruși care se înfruntă în estul Ucrainei este lipsa de controale de-a lungul frontierei dintre Ucraina și Rusia. Ea consideră că, pentru a obține un armistițiu real, este nevoie să se ajungă la un acord între Rusia și Ucraina pentru ca frontiera să fie monitorizată cu ajutorul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Țările occidentale susțin că au dovezi nenumărate potrivit cărora, de-a lungul frontierei comune, sunt transportate ilegal arme dinspre Rusia către rebelii proruși, însă Moscova a negat aceste acuzații în repetate rânduri.
Găsirea unei soluții diplomatice este o prioritate, dar trebuie găsită o soluție care să fie acceptată de toți, a avertizat Merkel, salutând totodată deschiderea manifestată de Poroșenko în ceea ce privește descentralizarea, deschidere pe care a calificat-o ca fiind un semn bun.
În ceea ce privește Rusia, Merkel spune că pentru moment adoptarea de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse nu se află printre priorități, dar a menționat că nici nu le poate exclude pe viitor, în cazul în care situația în regiune se va înrăutăți.
Totodată, cancelarul german a apreciat că nimic nu a făcut-o să-și schimbe opinia potrivit căreia anexarea Crimeii de către Rusia a fost un lucru rău și nu a fost uitat. "Ceea ce s-a întâmplat (anexarea Crimeii de către Rusia) este o încălcare a integrității teritoriale. Dacă o recunoaștem, asta va afecta întreaga Europă, va altera coexistența pașnică în Europa", a explicat cancelarul german. De aceea "este atât de necesar respectarea principiului integrității teritoriale", a adăugat Angela Merkel, în opinia căreia "trebuie păstrat (controlul asupra) Lugansk-ului și Donețk-ului", scena unor lupte intense între forțele armate ucrainene și milițiile separatiste proruse.