Jurnaliști sub acoperire au existat și în Franța
Franța a avut, de asemenea - și cu siguranță mai are – jurnaliști care au lucrat sub acoperire, însă, în majoritatea cazurilor, astfel de chestiuni nu se află. Există însă și excepții : atunci când respectivii sunt deconspirați de șefii lor sau când se autodenunță, după modelul Robert Turcescu, potrivit RFI.
Reporterul Patrick Denaud este un nume cunoscut, în presa audiovizuală franceză. Fost corespondent de război în Afganistan, Liban, Irak, Libia și Ciad, Denaud a lucrat pentru medii importante : TF1 și CBS News. Din 1994 și până 2002 el a fost însă și omul serviciilor secrete, mai exact a lucrat și pentru GDSE - Directia generală a securitătii externe, informează RFI. Istoria lui Patrick Denaud a fost făcută publică, în 2012, când respectivul a decis să-și scrie memoriile sub titlul foarte elocvent « Mărturia unui jurnalist agent secret ».
” Am fost un om dublu deci un om tulbure. Acum vreau să scap de această divergență și să devin un om simplu”, spune autorul ca să-și explice gestul, acela de a rupe tăcerea. Un gest pentru care a riscat să facă pușcăria sub acuzația de trădare sau divulgare de secret național. Cazurile de urmăriri judiciare sunt însă rare.
Patrick Denaud povesteste că un atentat anti-evreiesc, comis la Paris în 1986, pe rue de Rennes - atac soldat cu 7 morți și 55 de răniți - îl face să facă pasul spre servicii. Un pas pe care-l va face, însă, de abia după opt ani, după un divort și un faliment al agenției sale de presă.
DGSE îi va accepta serviciile, mai ales că jurnalistul era un specialist al rețelelor jihadiste, unde avea contacte numeroase. Toate interviurile pe care le-a realizat, după acea dată, cu liderii diverselor mișcări islamiste, toate reportajele despre islamul din Europa - inclusiv unele despre liderii din UCK, armata de eliberare din Kosovo - au fost făcute fie pentru presă, fie pentru cărțile pe care le semna. Cu o singură diferență, majoră : alegerea interlocutorilor era făcută de șefii lui, de la servicii, iar întrebările erau dictate tot de aceștia din urmă.
Mai multe pe RFI.